Krymský líder chce, aby bol Putin doživotným prezidentom

Najvyšší predstaviteľ Krymu Sergej Aksionov vyhlásil, že Vladimir Putin by mal byť doživotným prezidentom Ruska. Súčasne vyjadril zármutok nad rozpadom Sovietskeho zväzu a zdôraznil, že Putin by takýto scenár nikdy nedopustil.

19.03.2017 08:24
Rusko, Ukrajina, Krym, Vladimir Putin, Vladimir... Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin, šéf krymského parlamentu Vladimir Konstantinov (v pozadí zľava), krymský premiér Sergej Aksionov a starosta Sevastopoľa Alexej Čalyj spievajú ruskú hymnu na oslavách pripojenia Krymu k Rusku na moskovskom Červenom námestí.
debata (157)

Aksionovove slová zazneli v deň, keď si v Rusku i na Kryme pripomínali tretie výročie podpísania zmluvy o pripojení tohto pôvodne ukrajinského polostrova. Ukrajina a Západ označujú tento krok za anexiu, teda násilné pripojenie, ktoré bolo v rozpore s medzinárodným právom.

„Ak by bol náš prezident Vladimir Vladimirovič (Putin) vo funkcii vtedy, keď existoval Sovietsky zväz, nikdy by nedopustil jeho rozpad,“ povedal Aksionov v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija-24.

Rusko podľa neho potrebuje silného vodcu, aby mohlo čeliť početným hrozbám zo zahraničia. „Vladimir Vladimirovič musí byť doživotným prezidentom,“ uviedol v tejto súvislosti Aksionov.

Vladimir Putin (64) je dominantnou osobnosťou ruskej politiky už 17 rokov. Zatiaľ neoznámil, či sa na budúci rok hodlá uchádzať o štvrtý prezidentský mandát, ale všeobecne sa to očakáva.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Krym #Sergej Aksionov