Turecko kritizovalo Nemecko za vyjadrenia o štátnom prevrate

Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana kritizoval v nedeľu vyjadrenia šéfa nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND), podľa ktorých Nemecko nie je presvedčené, že za vlaňajším pokusom o štátny prevrat v Turecku stojí duchovný Fetullah Gülen, žijúci v exile v Spojených štátoch.

19.03.2017 13:15
debata (1)

„Turecko sa nás o tom na všetkých možných úrovniach pokúša presviedčať, avšak zatiaľ sa mu to nepodarilo,“ uviedol v rozhovore pre časopis Spiegel šéf BND Bruno Kahl, ktorý tak reagoval na snahy tureckého prezidenta obviniť Gülena z plánovania pokusu o štátny prevrat, ku ktorému došlo v Turecku vlani v júli.

Podľa Kahla je Gülenovo hnutie len občianskym združením ponúkajúcim náboženské a sekulárne vzdelávanie. Na Kahlove slová dnes reagoval Erdoganov hovorca Ibrahim Kalin, ktorý v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN Türk obvinil Nemecko, že „podporuje“ Gülena.

Samotný Gülen dlhodobo žijúci v USA odmieta akúkoľvek spojitosť s terorizmom alebo so zmareným prevratom. Turecké úrady však v rámci rozsiahlych represií voči jeho údajným prívržencom zadržali a dočasne či úplne zbavili funkcií desaťtisíce štátnych úradníkov, vojakov, novinárov či sudcov.

Neúspešný prevrat, ku ktorému došlo v noci na 16. júla, si podľa vlády vyžiadal najmenej 246 životov a vyše 2200 zranených, pričom presný počet obetí na strane pučistov známy nie je.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Fethullah Gülen #pokus o prevrat v Turecku