Kongres ani šéf FBI nepotvrdili odpočúvanie Trumpa

Dokumenty, ktoré americkému Kongresu predložili v uplynulých dňoch ministerstvo spravodlivosti a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), neposkytujú žiadne dôkazy o tom, že by vláda predošlého prezidenta USA Baracka Obamu nechala počas vlaňajšej predvolebnej kampane odpočúvať jeho neskoršieho nástupcu Donalda Trumpa.

20.03.2017 07:40 , aktualizované: 16:54
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (23)

Uviedli to v nedeľu dvaja poprední členovia výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby.

Podľa jedného z týchto kongresmanov, kalifornského demokrata Adama Schiffa, však získaný materiál obsahuje nepriame dôkazy o spolupráci Američanov s Rusmi v rámci úsilia Moskvy zasahovať do prezidentských volieb v USA. Dodal, že týchto dôkazov je dostatok na to, aby uvedený výbor záležitosť preveril.

Šéf FBI: Dôkazy, že Obama nechal Trumpa sledovať, nie sú

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie, ani ministerstvo spravodlivosti nemajú žiadne dôkazy, že by vtedajší prezident Barack Obama počas minuloročnej predvolebnej kampane nariadil odpočúvanie Donalda Trumpa. Počas vypočutia v Kongrese to dnes povedal šéf FBI James Comey

Súčasný šéf Bieleho domu obvinil začiatkom marca svojho predchodcu, že počas vlaňajšej predvolebnej kampane nariadil odpočúvanie jeho telefonátov, čo však nepodložil žiadnymi dôkazmi. Následne vyzval Kongres, aby zahrnul túto záležitosť do prebiehajúceho vyšetrovania údajných ruských zásahov do volieb.

Výbor Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby začne v pondelok s vypočúvaním ohľadne úlohy Ruska pri počítačových útokoch z minulého leta, ktorých terčom bola Demokratická strana USA. Vypovedať bude riaditeľ FBI James Comey, ako aj šéf Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Michael Rogers. Obaja by sa mali vyjadriť aj k Trumpovým obvineniam voči Obamovi.

Predseda obdobného výboru amerického Senátu v priebehu minulého týždňa vyhlásil, že nie sú „nijaké indície“, že by predošlá vláda nechala pred voľbami alebo po voľbách sledovať Trumpovo newyorské sídlo. Hovorca Bieleho domu však uviedol, že Trump si za svojimi vyhláseniami stojí.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #FBI #Barack Obama #Kongres #Donald Trump