Mladí Američania nepovažujú Trumpa za legitímneho vodcu

Väčšina mladých Američanov nevníma prezidenta Donalda Trumpa ako legitímneho lídra USA. Vyplýva to z prieskumu Chicagskej univerzity, ktorý sa uskutočnil medzi asi 1 800 ľuďmi vo veku od 18 do 30 rokov.

21.03.2017 09:46
debata (56)

Dvadsaťdva percent mladých Američanov s politikou nového prezidenta súhlasí, 62 percent nesúhlasí.

Medzi dôvody, prečo 57 percent opýtaných Trumpa nevníma ako legitímneho lídra, patrí podľa respondentov spôsob, akým vyhral voľby a aj jeho politické názory. „Myslím, že ho zvolili skôr na základe jeho statusu celebrity ako pre jeho etiku,“ uviedla Megan Desrochersová, študentka z Michiganu.

Trumpa ako prezidenta neuznávajú tri štvrtiny opýtaných Afroameričanov a vysoké percento Hispáncov a Ázijcov.

Z prieskumu vyplýva, že Trumpove úspechy v podnikaní ho síce kvalifikujú na prezidentského kandidáta, avšak jeho názory a politika sú v rozpore s tým, čo mnohí vnímajú ako vhodné pre prezidenta USA.

Niektorí respondenti uviedli, že Trumpa volili preto, lebo neverili protikandidátke Hillary Clintonovej. Majú tak pocit, že pri voľbách nemali na výber.

Len štvrtina mladých Američanov hodnotí Trumpovu Republikánsku stranu priaznivo. Preferencie demokratov sú lepšie, s politikou Demokratickej strany súhlasí 47 percent opýtaných.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #USA #Donald Trump