Francúzsky minister vnútra podal demisiu, údajne zamestnával dcéry

Francúzsky minister vnútra Bruno Le Roux dnes oznámil, že odovzdal prezidentovi Francoisovi Hollandovi svoju demisiu.

21.03.2017 19:11
debata (5)

Pre tento krok sa rozhodol niekoľko hodín po tom, ako prokuratúra zaoberajúca sa finančnými deliktami začala predbežné vyšetrovanie jeho zamestnávania vlastných dcér na termínované pracovné zmluvy v parlamente.

Prezident vo vyhlásení informoval, že demisiu Le Rouxa prijal a za nového ministra vnútra vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka ministerstva obchodu a cestovného ruchu Matthiasa Fekla.

Súčasná francúzska vláda skončí vo funkcii v máji, keď si Francúzsko zvolí nového prezidenta, pretože Hollande sa rozhodol neuchádzať o druhý mandát.

Le Roux dnes zdôraznil, že pracovné zmluvy jeho dcér boli „v súlade s justičnými pravidlami Národného zhromaždenia“ a „zodpovedali práci, ktorú účinne odviedli“. Televízna sieť TMC v pondelok upozornila na to, že ministrove dcéry mali 24 dočasných pracovných zmlúv s parlamentom.

Hoci vo Francúzsku zákon politikom povoľuje najímať si na prácu členov rodiny, podľa správy televízie dcéry Le Rouxa nevykonali všetku prácu uvedenú v zmluvách. Prvýkrát si dcéry najal, keď ešte navštevovali strednú školu.

Finančná prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že začala dnes vyšetrovanie a bude ho viesť jej úrad poverený bojom proti korupcii a finančným a daňovým trestným činom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #Bruno Le Roux