Falošné tóny Eurovízie v Kyjeve

Speváčku Juliu Samojlovovú (27), od detstva pripútanú na invalidný vozík, nominovalo Rusko s piesňou Flame Is Burning na tohtoročný medzinárodný pesničkový festival Eurovízia 2017.

22.03.2017 09:17
debata (161)

Koná sa v Kyjeve od 9. do 13. mája. Už teraz však sympatická dievčina s koreňmi zo studenej severoruskej Komijskej republiky poriadne rozpálila hlavy niektorých politikov nielen v Rusku a na Ukrajine. Napriek tomu, že hlavný organizátor súťaže Európska vysielacia únia (EBÚ) nemá nič proti nominácii Samojlovovej.

„Rusko buduje novú politiku“ (moskovské centrum Carnegie), „Ukrajina môže zatknúť Samojlovovú“ (The Sydney Morning Herald), „Samojlovová je provokáciou Kremľa“ (portál Verzie), „Eurovízia a špinavá hra Putina“ (Bild), to sú len niektoré z titulkov, ktoré vrhajú falošné tóny na tohtoročnú medzinárodnú pesničkovú prehliadku.

Julia Samojlovová počas koncertu. Foto: SITA/AP
Julia Samojlovová Julia Samojlovová počas koncertu.

Samojlovovú vraj nemusia vpustiť na Ukrajinu alebo ju môžu dokonca zatknúť, pretože podľa Kyjeva „koncertovala na okupovanom Kryme, čo je v rozpore s platnými ukrajinskými zákonmi“.

História sa tak opakuje. Tak ako teraz aj minuloročnú pesničkovú súťaž v Štokholme zatienilo politikárčenie a „krymská stopa“. Víťazkou súťaže sa totiž stala krymská Tatárka Jamala z Ukrajiny.

Na súťaži sa predstavila s kontroverznou pesničkou 1944. Pritom pravidlá jasne zakazujú piesne s politickým motívom, a tak sa takmer nedostala do súťaže. Politický buldozér ju však napokon dostal na scénu i na prvú priečku. Jamala sa odmietla vyjadriť k nominácii Samojlovovej a ukrajinské médiá zachovali neutrálny postoj.

Väčšina ukrajinskej verejnosti, ktorá má dnes iné starosti ako Eurovíziu, si napriek tomu myslí, že Samojlovová v Kyjeve bude spievať, hoci počuť falošné tóny neprajníkov.

„V tejto chvíli nepadlo ešte rozhodnutie o vstupe ruskej speváčky na Ukrajinu, aj keď odhalím tajomstvo: štátna bezpečnosť už pripravila príslušný dokument,“ informoval jej šéf generál Vasilij Gricak, citovaný ukrajinskou agentúrou UNIAN.

Zároveň dodal, že nomináciu Moskvy považuje za „nevhodnú“. Poslankyňa za prezidentskú frakciu BPP Oksana Bilozirová bola ostrejšia, keď na adresu Kremľa vyhlásila v televízii 112 Ukrajina: „Ak sa takpovediac pokúšajú takúto zvrátenosť zo strany Ruska poslať na Ukrajinu, tak potom prepáčte, nemôžeme zaujať akýkoľvek kategorický postoj.“

Zároveň dodala, že „Ukrajina je civilizovaný demokratický štát, sme duchovne bohatí a silní a nebudeme politizovať umenie“. Anton Geraščenko, ukrajinský poslanec a bývalý, podľa samotných Ukrajincov najhorší minister obrany v novodobých dejinách Ukrajiny, je síce za vpustenie speváčky na ukrajinské územie, ale zároveň je zato, aby ju „ako príklad stíhali za porušenie zákonov, ktoré platia pre všetkých“.

Julia Samojlovová

  • Už ako 14-ročná zvíťazila v celoštátnej súťaži Na krídlach sna.
  • Následne založila skupinu Terranova a zakončila vysokoškolské štúdium psychológie.
  • V roku 2013 sa dostala do finále hudobnej televíznej šou Faktor A vysielanej televíziou Rossia.
  • O rok neskôr spievala na otváracom koncerte paralympiády v Soči.

„Hľadali sme speváčku ani nie tak známu či veľkú hviezdu šoubiznisu ako osobnosť,“ obhajoval výber Samojlovovej v relácii ruskej televízie Jurij Aksjuta, šéf ruského organizačného výboru. Manžel speváčky Alexej Taran pre rádio Kommersant FM povedal, že jeho polovička zatiaľ nedostala žiaden signál potvrdzujúci možný zákaz vycestovania na pesničkovú súťaž v Kyjeve. Napriek tomu v Moskve rátajú so všetkým.

„Ak ruskú speváčku nepustia na súťaž Eurovízie v Kyjeve, tak Rusko tam nemá čo robiť a musí žiadať od organizátorov vrátenie finančného príspevku za televízne prenosy,“ zdvihol v utorok výstražne prst Konstantin Kosačov, šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Eurovízia #Kyjev #Ukrajina