Český súd bude opäť riešiť spor o miliónový zlatý padák exmanažéra ČD

Ústavný súd vyhovel sťažnosti Českých dráh (ČD) a nariadil Mestskému súdu v Prahe, aby sa znovu zaoberal sporom s bývalým námestníkom riaditeľa pre personálne záležitosti Milanom Ruttnerom. Ide o mnohomiliónové odstupné, na ktoré mal Ruttner podľa manažérskej zmluvy nárok potom, čo sa sám zriekol miesta.

22.03.2017 12:40
debata

Podľa portálu ct24.cz České dráhy dlhodobo poukazujú na rozpor „zlatého padáku“ s dobrými mravmi. Mestský súd v Prahe pôvodne Ruttnerovi nevyhovel, po zásahu Najvyššieho súdu však rozsudok zmenil a priznal mu 6,5 milióna korún. Bývalý manažér celkom žiadal takmer 8,7 milióna plus príslušenstvo, spor o zvyšok sumy trvá doteraz.

Podľa Najvyššieho súdu z okolností prípadu nevyplýva, že Ruttner konal v priamom úmysle spôsobiť Českým dráham ujmu. Ústavný súd však upozornil na rozkolísanú judikatúru Najvyššieho súdu a vyslovil názor, že úmysel nie je nutným predpokladom pre porušenie zákazu výkonu práv v rozpore s dobrými mravmi.

Ruttner nastúpil do Českých dráh za riaditeľa Petra Žaluďa v roku 2008. So Žaluďom podpísal manažérsku zmluvu, ktorej sporný dodatok stanovil, že ak námestník vo funkcii vydrží dlhšie ako rok, vznikne mu nárok na jednorazové vyplatenie sumy. Ruttner sa funkcie vzdal po 12 mesiacoch a 13 dňoch.

Podľa ústavných sudcov justícia zatiaľ dostatočne nezohľadnila osobitné okolnosti prípadu, napríklad to, že sám Ruttner predložil predstavenstvu na schválenie návrh na odmeňovanie riadiacich pracovníkov. Súd tiež zdôraznil zložitú hospodársku situáciu dráh a to, že Ruttner rezignoval bezprostredne po vypršaní lehoty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Ústavny súd #České dráhy #zlatý padák