Nemecký prezident Steinmeier chce chrániť demokraciu

Nový nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý v stredu na spoločnom zasadnutí Spolkového snemu a Spolkovej rady slávnostne zložil prísahu, v prejave vyzval Nemcov k obrane demokracie.

22.03.2017 13:56
Nemecko, Frank-Walter Steinmeier, Steinmeier, Foto: ,
Nový nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier slávnostne zložil prísahu.
debata (6)

Zároveň sa obrátil na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s výzvou, aby sa vyvaroval ďalším nacistickým prirovnaniam na adresu Nemecka a aby prepustil nemecko-tureckého novinára Deniza Yücela.

Steinmeier, ktorý prezidentský úrad od Joachima Gaucka prevzal už v nedeľu, vyhlásil, že nebude nestrannou hlavou štátu. „Naopak – budem na strane demokracie,“ povedal. Hovoril tiež o Európe a Európskej únii, ktorej kritika je oprávnená, lebo potrebuje reformy. V tejto súvislosti varoval pred návratom k nacionálnym té­mam.

Kriticky sa nový nemecký prezident zmienil o tureckom prezidentovi. S Ankarou má teraz Berlín napäté vzťahy, lebo nemecké úrady zakázali tureckým politikom viesť v Nemecku medzi tureckou menšinou agitačnú kampaň pred aprílovým referendom o posilnení Erdoganových právomocí. Turecký prezident v reakcii na to prirovnal správanie Nemecka a kancelárky Angely Merkelovej k nacistickým spôsobom.

„Zanechajte nehanebné prirovnávanie k nacizmu! Neprerežte puto s tými, ktorí chcú mať Turecko za partnera,“ povedal Steinmeier. „Rešpektujte právny štát a slobodu médií a novinárov! A prepusťte Deniza Yücela,“ dodal.

Yücel, ktorý má turecké aj nemecké občianstvo a proti ktorého zadržaniu Berlín opakovane protestoval, označil Erdogan za agenta teroristov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Frank-Walter Steinmeier