Berlín vyhostí dvoch islamistov, ktorí sa narodili v Nemecku

Nemecko vyhostí dvoch mužov afrického pôvodu, ktorých úrady považujú za islamských radikálov, hoci sa obaja narodili už v spolkovej republike. S deportáciou, ktorú nariadil dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius, už súhlasil súd. Obaja muži opustia Nemecko do polovice apríla.

22.03.2017 14:46
debata (11)

Podľa portálu idnes.cz polícia dvadsaťsedemročného Alžírčana a dvadsaťdvaročného Nigérijčana zadržala začiatkom februára počas razie v dolnosaskom Göttingene, u nich doma potom našla strelnú zbraň a vlajky teroristického hnutia Islamský štát.

Prokuratúra však rozhodla, že nie je dôvod Alžírčana s Nigérijčanom stíhať, pretože síce obaja o možnom útoku hovorili, ale na žiadnom konkrétnom čine sa nedohodli. Aj tak ich však úrady označili za nebezpečné.

Pistorius sa preto rozhodol využiť zákon o podmienkach pobytu v Nemecku, ktorý umožňuje jednotlivým spolkových krajinám nariadiť okamžitú deportáciu cudzincov, ak predstavujú hrozbu pre bezpečnosť celého Nemecka. Práve takýto postup je v Nemecku podľa agentúry DPA vôbec prvým uplatnením spomínanej zákonnej možnosti.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islam #vyhostenie #radikalizmus