Pri koaličnom nálete v Rakke zomrelo najmenej 33 civilistov

Najmenej 33 civilistov zomrelo pri utorkovom nálete na oblasť neďaleko východosyrského mesta Rakka, ktoré držia radikáli z organizácie Islamský štát (IS).

22.03.2017 14:59
debata (26)

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) sú obeťami utečenci a útok má zrejme na svedomí medzinárodná koalícia na čele so Spojenými štátmi, ktorá v Sýrii bojuje proti IS.

Šéf SOHR Rami Abdar Rahmán povedal agentúre Reuters, že pri nálete zasiahli školu v dedine Al-Mansúr západne od mesta Rakka. Ubytovaných v nej bolo podľa SOHR asi 50 rodín, medzi obeťami náletu sú preto aj ženy a deti. Nálet vykonali v noci na utorok.

Početné civilné obete a zranených potvrdila aj sýrska štátna tlačová agentúra SANA.

Zatiaľ nie je isté, kto za náletom stojí. Podľa SOHR to bola medzinárodná koalícia na čele s USA, ktorá bojuje po boku sýrskych povstalcov z Demokratických síl Sýrie (SDF). Ich jednotky sa chystajú zaútočiť na mesto Rakka a momentálne sa od neho nachádzajú asi osem kilometrov.

V oblasti operujú aj lietadlá sýrskeho režimu a jeho spojenca Ruska, ktoré tiež bojujú proti IS.

Hovorca americkej armády podľa agentúry AFP k náletu na školu s utečencami uviedol, že informácie o incidente posunie vyšetrovatelom. „Keďže vykonávame viac operácií v okolí Rakky, odovzdám informácie o civilných obetiach nášmu vyšetrovaciemu tímu, aby vec objasnil,“ povedal hovorca.

Objasnený zatiaľ nie je ani nálet z minulého týždňa, pri ktorom na severozápade krajiny v dedine v provincii Halab zomrelo 46 civilistov. Podľa organizácie SOHR zasiahli mešitu, v ktorej bolo asi 200 civilistov.

USA deň po útoku pripustili, že ich lietadlá danú oblasť bombardovali, popreli ale, že útočili na mešitu a na civilistov. Cieľom útoku vraj bolo zhromaždenie členov teroristickej siete al-Kájda v dome vedľa mešity. Podľa Američanov ale mešita zasiahnutá nebola.

Mesto Rakka je poslednou významnou baštou IS v Sýrii. Ofenzívu za jej znovudobytie zahájili sýrski povstalci podporovaní medzinárodnou koalíciou na čele s USA vlani v novembri.

K mestu pristupujú z niekoľkých smerov, aby radikálov v meste obkľúčili. Začiatkom mesiaca odrezali islamistom väčšinu únikových ciest z mesta, takže radikáli by mali mať teraz zablokované všetky pozemné cesty z Rakky.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #nálet #Islamský štát #Rakka #IS