Teroristický útok v Londýne si vyžiadal štyroch mŕtvych a 36 zranených

Štyroch mŕtvych vrátane útočníka a 36 zranených si v stredu vyžiadal násilný útok pri budove britského parlamentu v Londýne. Polícia oznámila, že udalosť vyšetruje ako teroristický útok dovtedy, kým bude prípadne známy iný dôvod činu.

22.03.2017 16:10 , aktualizované: 23.03.2017 09:33
londýn, útok, polícia, hrozba teroristických... Foto: ,
Okolie incidentu okamžite uzavrela polícia.
debata (278)

Podľa doterajších informácií vrazil muž vozidlom najprv do ľudí na chodníku na Westminsterskom moste, následne z auta vybehol a dobodal policajta, ktorý podľahol zraneniam. Bezpečnostné zložky ho zastrelili. Asi štyri výstrely vyvolali paniku medzi ľuďmi, ktorí sa boli v blízkosti Westminsterského paláca a ktorí sa z miesta dali na útek.

Podľa redaktora agentúry PA, ktorý udalosť sledoval z okna svojej kancelárie, zaznela streľba a krik. „Bola tam skupina asi 40 alebo 50 ľudí, ktorá bežala za roh z ulice Bridge Street k areálu parlamentu. Zdalo sa, že sa pred niečím utekajú,“ povedal Andrew Woodcock, ktorého citovala BBC. Keď dav dobehol k bráne areálu, zrazu jeden muž vbehol do dvora. „Zdalo sa, že drží dlhý kuchynský nôž. Počul som niečo, čo znelo ako výstrely – myslím, že asi tri,“ dodal.

Podľa jedného zo svedkov bol páchateľ v strednom veku. Opísal ho ako človeka ázijského pôvodu. V ruke mal údajne nôž dlhý asi 20 centimetrov. Britská polícia už vyzvala verejnosť, aby jej poskytla fotografie či videá s podozrivým mužom.

Pri útoku zomreli štyria ľudia: uvedený policajt, 40-ročná žena, 50-ročný muž a útočník. Totožnosť páchateľa zatiaľ nebola potvrdená. Rovnako ani jeho motív.

Zranených bolo 36 ľudí, sedem z nich je v kritickom stave. Podľa posledných informácií sú medzi zranenými aj traja francúzski stredoškoláci a traja policajti, ktorí boli na moste, ďalej dvaja Rumuni a piati starší Juhokórejčania. Tí utrpeli zranenia – zlomeniny kostí a 67-ročná žena úraz hlavy – v panike, keď sa ľudia pokúšali ujsť pred útočníkom.

Na mieste pristáli záchranári s vrtuľníkom. Lekár z nemocnice sv. Tomáša povedal, že niektoré zranenia sú mierne, niektoré „katastrofálne“. Medzi zranenými sú zrejme aj traja policajti.

Rumunské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že pri krvavom útoku v londýnskej štvrti Westminster, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych, utrpeli zranenia dvaja Rumuni. Ministerstvo oznámilo, že oboch Rumunov odviezli záchranári do nemocnice na ošetrenie a liečbu. Ďalšie podrobnosti o totožnosti dvojice nie sú známe a ani to, aké vážne sú zranenia Rumunov.

Polícia areál okolo parlamentu uzavrela. Budovu nikto nesmie opustiť a nikto do nej nemôže vstúpiť. Dolná snemovňa kvôli incidentu prerušila rokovanie. Hovorca Theresy Mayovej uviedol, že premiérka je v bezpečí. Kde sa v čase incidentu nachádzala, odmietol povedať.

Podľa televíznej stanice Sky News teraz policajti budú z preventívnych dôvodov prehľadávať všetky miestnosti v rozľahlom areáli. Okrem parlamentu uzavrela polícia tiež stanicu metra v jeho blízkosti.

Kráľovná Alžbeta II. sa v čase útoku nachádzala v Buckinghamskom paláci. Brány paláca strážia ozbrojení príslušníci polície.

Škótsky parlament kvôli udalostiam v Londýne prerušil v Edinburghu debatu o možnom vypísaní ďalšieho referenda o samostatnosti regiónu. Pôvodne sa očakávalo, že škótski zákonodarcovia začnú hlasovanie o 18:30 hod SEČ.

Podľa denníka The Independent polícia zadržala dvoch podozrivých. Stanica BBC, že v aute mohli sedieť dvaja muži.

Útok v Londýne.
Útok v Londýne.
+15Útok v Londýne.

Premiérka Mayová odsúdila útok

Britská premiérka Theresa Mayová odsúdila „chorý a zvrátený teroristický útok“ v Londýne a povedala, že parlament nebol jeho cieľom náhodou. Oznámila tiež, že britská vláda nezvýši platný stupeň teroristickej hrozby, ponechá ho na druhej najvyššej úrovni, kedy je hrozba „vážna“.

To znamená, že možnosť útoku je vysoká, povedala po zasadnutí vládneho výboru pre mimoriadne situácie, ktorému predsedala. Druhý najvyšší stupeň teroristickej hrozby platí v Británii už vyše dvoch rokov.

V neskorom nočnom vyjadrení pred sídlom vlády na Downing Street Mayová vyhlásila, že národ neustúpi pred terorom a tými, ktorí zaútočili na sídlo moci v Británii. Zdôraznila, že „zajtra ráno parlament normálne zasadne“ a vyzvala krajinu, aby pokračovala vo štvrtok v normálnom živote a správala sa ako zvyčajne.

„My všetci budeme postupovať spoločne, nikdy neustúpime pred terorom a nikdy nedovolíme hlasom nenávisti a zla, aby nás rozdelili,“ uviedla. Premiérka potvrdila, že pri útoku zomreli štyria ľudia (vrátane útočníka) a pochválila pracovníkov bezpečnostných služieb, ktorí bežali v ústrety nebezpečenstvu.

Svedkom útoku bol aj poľský exminister

Svedkom bol aj bývalý poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski. „Auto na Westminsterskom moste práve zrazilo najmenej päť ľudí,“ uviedol Sikorski na twitteri. V nasledujúcom tweete dal povolenie všetkým, ktorí chcú použiť jeho video z incidentu na moste. „V modlitbách som s obeťami,“ dodal poľský exminister.

Sikorski podľa agentúry AP práve odchádzal z Westminsterského paláca, v ktorom sídli britský parlament, keď počul čosi, čo pripomínalo dopravnú nehodu.

Počul som „niečo ako by auto narazilo do plechu“, uviedol. „Pozrel som sa a videl osobu ležiacu na chodníku. Zapol som kameru a videl ľudí ležiacich na ulici a na chodníku,“ popísal incident Sikorski poľskej televízii TVN24.

„Videl som jednu osobu, ktorá nejavila známky života, ďalší muž krvácal na hlave. Celkom som videl najmenej päť vážne zranených,“ dodal bývalý šéf poľskej diplomacie. Sanitky na miesto nešťastia podľa neho dorazili za dve až tri minúty.

Kráľovná odložila otvorenie nového Scotlant Yardu

Britská kráľovná Alžbeta II. odložila po teroristickom útoku v blízkosti parlamentu plán otvoriť vo štvrtok v Londýne nové ústredie Scotland Yardu.

Buckinghamský palác to oznámil v stredu neskoro večer s tým, že rozhodnutie bolo prijaté z bezpečnostných príčin. Okrem toho sa polícia venuje rozsiahlemu vyšetrovaniu uvedeného útoku, čo zamestnáva množstvo príslušníkov.

Kráľovnú mal na oficiálnom otvorení nového sídla Scotland Yardu sprevádzať jej manžel princ Philip.

© Autorské práva vyhradené

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Westminster #teror v Londýne