Na Ukrajine horí munícia, evakuovali 20-tisíc ľudí. Kyjev obviňuje Rusko

Evakuáciu približne 20-tisíc ľudí si vo štvrtok vyžiadal požiar muničného skladu v meste Bakaleja v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny

23.03.2017 09:19 , aktualizované: 11:41
dym, požiar, Ukrajina Foto:
Po požiari muničného skladu v meste Bakaleja v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa v okolí šíril hustý dym.
debata (282)

Informovala ukrajinská služba pre mimoriadne situácie. Požiar si nevyžiadal obete na životoch ani zranených, uviedla agentúra UNIAN.

Ukrajinský vojenský prokurátor Anatolij Matios informoval, že požiar nasledoval po výbuchu, ktorý prokurátor označil za sabotáž.

V sklade bolo uložených 138-tisíc ton prevažne delostreleckej munície. Prokuratúra nemá žiadne správy o prípadných obetiach.

„O 2:46 hod (01:46 hod SEČ) bol v muničnom sklade hlásený požiar, ktorého príčinou bola sabotáž,“ oznámil na facebooku Matios s tým, že ide o výsledok predbežného vyšetrovania.

Ukrajina obvinila proruských rebelov

Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak vo štvrtok vyslovil podozrenie, že v požiari by mohli mať prsty príslušníci ozbrojených síl Ruska alebo samozvaných proruských ľudových republík vyhlásených v Donbase – Doneckej a Luhanskej.

Prípadom sa začala zaoberať vojenská prokuratúra, ktorá ho prešetruje ako podozrenie z diverzie a paralelne aj ako prípad nedbanlivého konania.

Hovorca ľudových milícií v Luhanskej ľudovej republike (LĽR) Andrej Maročko vo štvrtok podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že sklad podpálili ukrajinské ozbrojené sily, aby tak pred najvyšším velením kryli skutočnosť, že majú obrovský nedostatok streliva.

„Ozbrojené sily predávali muníciu a keď sa dozvedeli o návšteve námestníka ministra obrany Ihora Pavlovského, zorganizovali sabotáž,“ povedal Maročko.

Hromadná evakuácia

Ukrajinská agentúra Interfax oznámila, že ľudí zo vzdialenosti do piatich kilometrov museli evakuovať.

Zbrane z horiaceho skladu sú podľa ukrajinskej televízie určené hlavne jednotkám, ktoré bojujú proti proruským povstalcom na východe krajiny.

Televízia pripomenula, že o podpálenie tohto skladu sa niekto pokúsil už v decembri 2015. Pri explóziách, ktoré v októbri 2015 zasiahli muničný sklad v meste Svatova v Luhanskej oblasti, prišli o život dvaja ľudia.

Štátna služba pre mimoriadne situácie dnes zakázala v okruhu 40 kilometrov od miesta požiaru prelety lietadiel. V dôsledku požiaru zosilnili na Ukrajine ochranu všetkých muničných skladov.

Podľa agentúry AFP sú ukrajinské vojenské sklady, v ktorých je munícia často uložená len s dodržaním základných pravidiel, terčom proruských povstalcov.

Konflikt na východe Ukrajiny začal v roku 2014 a vyžiadal si nad 10-tisíc ľudských životov.

282 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #muničný sklad #Ukrajina #Charkovská oblasť