Briti na sociálnych sieťach uisťujú, že ich terorizmus nezlomí

Briti aj obyvatelia Londýna po stredajšom teroristickom útoku v metropole vyjadrujú na sociálnych sieťach sústrasť s obeťami a podporu mestu a vyhlasujú, že sa podobnými činnmi nenechajú zlomiť.

23.03.2017 10:24
vlajka, Londýn, Veľká Británia, Westminster Foto: ,
Nad Najvyšším britským súdom vo Westminstri veje britská vlajka na znak úcty k obetiem stredajšieho útoku v Londýne na pol žrde.
debata (19)

Jedným z najviditeľnejších symbolov, ktorý používatelia webu masovo zdieľajú, je znak londýnskej podzemnej dráhy, kde namiesto nápisu Underground (Metro) je heslo We Are Not Afraid (Nebojíme sa).

Spomínaný symbol nie je nový. Objavil sa už v júni 2005, keď štvorica samovražedných atentátnikov zaútočila na londýnsku hromadnú dopravu. Zahynulo vtedy 56 ľudí vrátane teroristov, ďalších viac ako 780 ľudí utrpelo zranenia.

Na twitteri od stredy ľudia hojne zdieľajú aj obrázky s výzvou k modlitbe za Londýn.

Ďalší užívatelia k svojim komentárom prikladajú aj vlajky krajín, ktoré sa v poslednej dobe tiež stali terčom terorizmu, napríklad Francúzsko či Belgicko.

Belgicko si navyše v stredu pripomínalo rok od teroristických útokov na bruselskom letisku a v metre.

Hoci polícia nezverejnila identitu útočníka ani to, či jeho čin bol nábožensky motivovaný, špekuluje sa o možnom islamistickom pozadí.

Niektorí užívatelia preto v tejto súvislosti na webe zverejňujú pasáže z Koránu, ktoré odsudzujú zabíjanie nevinných ľudí.

Sústrasť s obeťami stredajšieho činu vyjadrujú aj britská mestá a inštitúcie tým, že nechali stiahnuť vlajky na pol žrde. Svoju vlajku stiahla na pol žrde aj Metropolitná polícia, ktorej príslušník Keith Palmer pri útoku zahynul.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #teroristický útok #sociálne siete #útok v Londýne