V Bielorusku zatkli 17 ľudí pre podozrenie z príprav nepokojov

Za uplynulé dva dni v Bielorusku zadržali 17 ľudí. Nezaregistrované bieloruské ľudskoprávne centrum Viasna predpokladá, že sa tak stalo na základe podozrenia z prípravy masových nepokojov v tejto krajine.

23.03.2017 10:47
Lukašenko, Minsk, Bielorusko Foto: ,
Protestujúci drží podobizeň bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka hore nohami pri protestoch v hlavnom meste krajiny Minsk.
debata (14)

Prezident Alexander Lukašenko v utorok informoval, že bolo zadržaných niekoľko desiatok „militantov“ pripravujúcich ozbrojené provokácie. Ich výcvik prebiehal v táboroch v okolí miest Babrujsk a Asipovičy, ale aj na Ukrajine, ako aj v jednej zo susedných „západných“ krajín.

Následne po Lukašenkovom vyhlásení sa v bieloruských médiách objavila správa, že podozrivé osoby zadržali tajné služby.

Biela légia

Štátna televízia vo svojom vysielaní uviedla, že ide o aktivistov „extrémistickej nacionalistickej organizácie Biela légia“. Dodala, že sa uskutočnilo aj asi 20 domových prehliadok.

Ľudskoprávne centrum Viasna vo svojom vyhlásení uviedlo, že zhromažďuje informácie o osobách, ktoré boli tajnými službami zadržané 21. a 22. marca a bolo proti nim vznesenie obvinenie z prípravy masových nepokojov.

Bieloruské bezpečnostné zložky prípad odmietli komentovať, napísala ruská agentúra RIA Novosti.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #nepokoje #bielorusko #Alexandr Lukašenko #zatýkanie