Prieskum favorizuje vo francúzskych prezidentských voľbách Macrona

Francúzsky centristický kandidát Emmanuel Macron by vyhral prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku a do druhého kola by postúpil spolu s krajne pravicovou kandidátkou Marine Le Penovom, ktorú by v rozhodujúcom súboji porazil. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Harris Interactive, ktorý sa konal na objednávku spoločnosti France Televisions.

23.03.2017 11:57
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky centristický kandidát na prezidenta Emmanuel Macron.
debata (29)

Macrona by v prvom kole volieb volilo 26 percent opýtaných, zatiaľ čo Le Penovú 25 percent.

Tieto najnovšie preferencie potvrdzujú tendenciu spred dvoch týždňov, aj keď prieskum sa konal po prvej televíznej debate, na ktorej sa v pondelok tento týždeň zišlo päť hlavných kandidátov. Konzervatívny kandidát Francois Fillon zaznamenal ďalší pokles svojej popularity, a to o dve percentá, keďže voliť ho chce 18 percent respondentov.

Na rozdiel od Fillona sa tábor priaznivcov krajne ľavicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona zväčšil – volilo by ho 13,5 percenta voličov. Mélenchon tak podľa tohto prieskumu prvýkrát predbehol kandidáta socialistov Benoita Hamona, ktorého chce voliť 12,5 percenta opýtaných.

Druhé kolo volieb by sa malo skončiť Macronovým víťazstvom nad Le Penovou, a to pomerom hlasov 65 k 35, čo sa tiež v porovnaní s prieskumom spred dvoch týždňov nezmenilo.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby