V Kyjeve zastrelili ruského exposlanca, ktorý ušiel na Ukrajinu

V centre Kyjeva vo štvrtok zastrelili bývalého ruského poslanca Denisa Voronenkova. Potvrdila to ukrajinská polícia, podľa ktorej politika zabil neidentifikovaný strelec pri vchode do luxusného hotela Premier Palace.

23.03.2017 13:21 , aktualizované: 14:30
Russia Ukraine Killing Foto:
Denis Voronenkov na fotografii z mája 2016 ešte ako ruský poslanec.
debata (342)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vraždu označil za čin ruského štátneho terorizmu. Polícia nevylučuje, že išlo o nájomnú vraždu.

Kremeľ obvinenia z toho, že by Rusko mohlo stáť za vraždou, okamžite poprel.

Pri streľbe boli podľa veliteľa polície Andrija Kriščenka zranené dve osoby, z ktorých jedna je Voronenkov strážca, ktorému sa podarilo na útočníka vystreliť.

Porošenko obvinil Rusko, to vinu poprelo

Podľa agentúry Interfax bol zranený tiež muž, ktorý na exposlanca strieľal. Oboch ranených, útočníka aj osobného strážcu, previezli do nemocnice.

Ukrajinský prezident povedal, že zradná „vražda Denisa Voronenkova v centre Kyjeva je činom štátneho terorizmu zo strany Ruska, ktoré musel Voronenkov opustiť kvôli politickému obviňovaniu“.

Vyšetrovatelia obhliadajú mŕtve telo exposlanca... Foto: Reuters
Denis Voronenkov, mŕtve telo, Kyjev, Vyšetrovatelia obhliadajú mŕtve telo exposlanca ruskej Dumy Denisa Voronenkova pred kyjevským hotelom.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova je toto obvinenie „absurdné“. Tiež bývalý riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Nikolaj Kovaľov povedal, že Rusko nemá s Voronenkovou vraždou nič spoločné.

Vražda a požiar sú prepojené

Porošenko tiež vyhlásil, že nepovažuje za náhodný súbeh vraždy v Kyjeve s požiarom skladu munície v Charkove. Sklad s viac ako 130-tisícami ton munície začal horieť v noci na štvrtok a z okolitých dedín evakuovali 20-tisíc ľudí.

Bývalý ruský poslanec Ilja Ponomarjov povedal, že Voronenkov zabili, keď mieril za ním na schôdzku do hotela. Ponomarjov v roku 2014 ako jediný hlasoval proti anexii Krymu. Prišiel o poslaneckú imunitu a v roku 2015 ho obvinili z podielu na finančnom podvode.

Šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov povedal, že je povinnosťou Kyjeva zabezpečiť rýchle a nezávislé vyšetrenie vraždy, aby sa ďalej nešírili politické špekulácie.

Voronenkov sa bál prenasledovania

Bývalý komunistický poslanec Voronenkov emigroval na Ukrajinu a získal ukrajinskej občianstvo z obavy pred prenasledovaním ruskou tajnou políciou.

Vo februári kritizoval ruskú anexiu Krymu a prirovnal pomery v Rusku k nacistickému Nemecku.

Povedal tiež, že najbližší spolupracovníci prezidenta Vladimira Putina s pripojením Krymu k Ruskej federácii nesúhlasili.

Ruská prokuratúra bývalého poslanca obvinila z podvodov. Podľa Interfaxu môže byť vyšetrovanie Voroněnkova zastavené, jedine až Moskva získa oficiálne potvrdenie správy o jeho smrti.

Bol medzinárodne hľadaný

Voronenkov odišiel na Ukrajinu vlani v októbri a vzdal sa ruského občianstva.

Občanom Ukrajiny je od vlaňajšieho decembra a od tohtoročného februára je na ruskom i medzinárodnom zozname hľadaných osôb.

Vypovedal aj z vlastnej iniciatívy pred ukrajinskými vyšetrovateľmi v kauze Viktora Janukovyča. Bývalý ukrajinský prezident, ktorého zosadili v roku 2014 a žije v ruskej emigrácii, je v neprítomnosti obvinený z velezrady a zneužívania moci.

342 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kyjev #poslanec #Štátna duma #Ukrajina #Denis Voronenkov