Mayová rokovala s Kaczynským o budúcnosti Poliakov v Británii

O situácii Poliakov žijúcich vo Veľkej Británii, ale aj o otázkach bezpečnosti a obrany sa vo štvrtok hovorilo v Londýne pri stretnutí britskej premiérky Theresy Mayovej a lídra poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského.

23.03.2017 20:24
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (2)

Hostiteľka, ako informoval bývalý predseda poľskej vlády po stretnutí krajanov-novinárov, ubezpečila poľskú stranu, že Londýn chce, prirodzene na princípe vzájomnosti, riešiť postavenie viac ako 800 000 Poliakov v krajine pozitívnym spôsobom už v prvej fáze rokovaní o odchode z Európskej únie.

Kaczynski v tejto súvislosti pripomenul, že rokovania sa nebudú týkať iba Poľska, ale celej Únie, a dodal, že vzhľadom na prítomnosť asi 1,5 milióna Britov bývajúcich v členských štátoch Únie „sme na dobrej ceste“.

Podľa slov predsedu PiS sa na stretnutí hovorilo aj o hospodárskych a daňových otázkach vrátane výmeny informácií o daňových rajoch.

Kaczynski súčasne vyjadril radosť nad faktom, že sa švrtkové stretnutie uskutočnilo napriek tragédii, ktorá v stredu zasiahla Spojené kráľovstvo. Pôvodne sa obaja činitelia mali stretnúť v stredu popoludní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Veľká Británia #Brexit