Deväť z 11 ľudí zatknutých po útoku v Londýne prepustili

Už len dvaja z 11 ľudí, ktorí boli zadržaní v súvislosti so stredajším teroristickým útokom neďaleko britského parlamentu v Londýne, zostávajú vo väzbe.

24.03.2017 07:07 , aktualizované: 25.03.2017 08:27
debata (9)

Polícia v piatok prepustila osem zadržaných bez obvinenia. Ďalšia zatknutá žena bola prepustená už vo štvrtok na kauciu. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Vo väzbe zotrvávajú dvaja muži vo veku 58 a 27 rokov, ktorí boli zadržaní pri raziách v Birminghame, kde útočník Khalid Masood v poslednom čase žil. Všetkých 11 osôb, ktoré boli po atentáte zatknuté v Birminghame, Manchestri a Londýne, čelilo podozreniu z prípravy teroristického ú­toku.

Polícia je presvedčená, že Masood konal sám, ale chce tiež vedieť, či mu niekto pomáhal pri príprave útoku.

Londýnsky útok má štvrtú obeť, polícia zatkla ďalších podozrivých

Stredajší útok v Londýne má štvrtú obeť, 75-ročný muž podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri útoku autom na Westminsterskom mos­te.

Polícia uviedla, že lekári muža odpojili od prístrojov, ktoré ho udržiavali pri živote a upovedomili o jeho smrti jeho rodinu.

Polícia zastrelila muža, ktorý najskôr s autom vrážal do chodcov na moste a potom z vozu vyskočil a pred parlamentom smrteľne pobodal 48-ročného policajta Keitha Palmera, ženatého muža a otca päťročnej dcéry.

Zvyšné dve civilné obete boli britská učiteľka španielčiny Aysha Fradeová a Američan Kurt Cochran, ktorý v Londýne s manželkou oslavoval 25. výročie svadby.

Dvaja ľudia zostávajú v kritickom stave. Informoval o tom šéf protiteroristickej polície Mark Rowley. Incident si doteraz vyžiadal päť mŕtvych vrátane útočníka. Zranených bolo podľa Rowleya najmenej 50 ľudí, z toho 31 muselo byť hospitalizovaných.

Polícia zisťuje podrobnosti o páchateľovi

Policajti podľa Rowleya v noci na dnes vykonali dve „významné zatknutia“. Počet osôb, ktoré v súvislosti s atentátom skončili vo väzbe, tak stúpol na deväť.

Páchateľ útoku Khalid Masood sa narodil ako Adrian Russell Ajao, dodal Rowley na tlačovej konferencii. Vyzval osoby, ktoré muža poznali, aby sa prihlásili polícii. Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť všetko o jeho známych, prípadných komplicoch a miestach, ktoré Masood navštívil.

„Niekde môžu existovať ľudia, ktorí mohli mať, pokiaľ ide o Masooda obavy, ale z rozličných dôvodov sa treba necítili na to, aby nám ich povedali,“ uviedol Rowley.

Podľa detektívov, ktorých citovala britská tlač, konvertoval rodák z Kentu v juhovýchodnom Anglicku na islam neskôr. Masood, ktorý mal bohatú kriminálnu minulosť, podľa britskej tlače vo svojom životopise tvrdil, že v roku 2005 odišiel učiť angličtinu do Saudskej Arábie a v roku 2009 sa vrátil do Británie a vyučoval v Lutone. Neskôr žil aj v Birminghame.
9 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Londýne