Le Penová prehovorila pred zahraničným výborom ruskej dumy

Marine Le Pen v piatok prehovorila pred zahraničným výborom ruskej Štátnej dumy. Predsedníčka krajne pravicového francúzského Národného frontu (NF) a kandidátka v nadchádzajúcich prezidentských voľbách pritom uviedla, že nevidí žiadny dôvod na to, aby sa Francúzsko k Rusku správaoa nepriateľsky, informovala agentúra TASS.

24.03.2017 10:54
Marine Le Penová Foto: ,
Marine Le Penová vystúpila v zahraničnom výbore ruskej dumy.
debata (78)

Marine Le Penovú do Moskvy osobne pozval šéf výboru Leonid Sluckij, podľa ktorého bude náplňou rokovania „boj proti terorizmu a otázky súvisiace s rusko-francúzskou spoluprácou“.

„Nevidím žiadny dôvod, ktorý by ospravedlňoval nepriateľský postoj súčasných francúzskych čelných predstaviteľov voči Rusku,“ uviedla okrem iného podľa TASS pred výborom. Le Penová sa má stretnúť aj s predsedom snemovne Vjačeslavom Volodinom. Podľa spravodajského serveru BBC nie je jasné, či si na ňu vyčlení čas aj prezident Putin.

Líderka francúzskej krajnej pravice je v Rusku od roku 2011 už po štvrtýkrát. Schvaľuje ruskú anexiu Krymu. V roku 2014 požičala jej strana ruská súkromná banka spojovaná so štátnou mocou deväť miliónov eur. To vzbudilo obavy, že strana podporuje Moskva. Národný front vtedy pôžičku vysvetľovala tým, že francúzske banky jej požičať odmietali.

Pokladník FN Wallerand de Saint-Just oznámil, že návšteva Le Penovej v Moskve nie je motivovaná potrebou ďalších finančných zdrojov. Členovia strany však agentúre AP povedali, že na prezidentskú kampaň aj na nadchádzajúce parlamentné voľby zháňajú milióny eur.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vo štvrtok o Marine Le Penovej povedal, že nie je „populistka“, ale „realistka“ či „odporkyňa globalizácie“.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Marine Le Penová