Pozostalí obetí si pripomenuli druhé výročie havárie lietadla Germanwings

Približne 500 pozostalých obetí havárie lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings so 150 ľuďmi na palube, s ktorým vo francúzskych Alpách zámerne havaroval jeho druhý pilot, sa v piatok pri príležitosti druhého výročia tejto tragédie zišlo v katedrále vo francúzskom meste Digne-les-Bains na ekumenickej zádušnej omši.

24.03.2017 14:44
debata

Rodinní príslušníci, ktorí si to želali, mohli následne navštíviť aj miesto havárie na vrchu vypínajúcom sa nad dedinou Le Vernet.

Smútočné spomienkové podujatie sa v piatok uskutočnilo aj v nemeckom meste Haltern, odkiaľ pochádzalo 14 žiakov a dve učiteľky miestneho gymnázia.

Ulrich Wessel, riaditeľ tamojšieho Gymnázia Josepha Königa, kritizoval skutočnosť, že otec pilota Andreasa Lubitza zvolal na piatok tlačovú konferenciu, kde spochybnil závery oficiálnej správy, podľa ktorej jeho syn spáchal samovraždu. Wessel to považuje za „provokáciu a urážku rodičov“.

Airbus A320 nízkonákladovej spoločnosti Germanwings, vracajúci sa z Barcelony do Düsseldorfu, havaroval vlani 24. marca 2015 o 10.41 h po tom, ako sa druhý pilot Andreas Lubitz zamkol sám v kokpite a lietadlo následne naviedol do masívu francúzskych Álp.

Francúzsky Úrad vyšetrovania a analýz pre bezpečnosť civilného letectva (BEA) tvrdí, že v Lubitzovom tele sa zistili stopy antidepresívnych liečiv Citalopram a Mirtazapine, ako aj lieku na spanie Zopiclone. Vyšetrovanie potvrdilo, že v minulosti trpel závažnými depresiami, pričom iba niekoľko dní pred incidentom na internete hľadal spôsoby spáchania samovraždy.

debata chyba
Viac na túto tému: #havária #Germanwings