Premiér Vučič: Srbsko nikdy nevstúpi do NATO

Srbský premiér Aleksandar Vučič dnes vyhlásil, že jeho krajina nikdy nevstúpi do NATO ani do nijakej inej vojenskej aliancie.

24.03.2017 16:46
debata (231)

Vučič to povedal pri príležitosti 18. výročia začiatku leteckých útokov síl NATO, ktorých cieľom bolo zastavenie srbského vojenského ťaženia v Kosove.

Vučič mal prejav na železničnom moste na juhu Srbska, kde toto západné vojenské zoskupenie zasiahlo raketou osobný vlak, pričom zomrelo najmenej 28 ľudí. „Nikdy nebudeme súčasťou aliancie, ktorá zabila naše deti, ani akejkoľvek inej aliancie,“ vyhlásil Vučič, ktorý je ministerským predsedom od roku 2014.

Srbská spoločnosť pociťuje voči Severoatlantickej aliancii silnú antipatiu od roku 1999, keď NATO uskutočnilo 78-dňovú leteckú kampaň v reakcii na krvavé zásahy srbských síl proti separatistom kosovskoalbánskeho pôvodu.

Hoci sa Srbsko formálne usiluje o vstup do Európskej únie, posilňuje svoju vojenskú spoluprácu s Ruskom, ktoré súhlasilo s dodaním bojových stíhačiek, tankov a protivzdušných systémov srbskej armáde.

Počas kosovskej vojny v rokoch 1998–1999 zahynulo 10.000 ľudí a ďalších 1660 je stále nezvestných. Konflikt sa skončil intervenciou NATO a stiahnutím sa srbských vojsk z Kosova, svojej bývalej provincie, kde žije prevažne etnicky albánske obyvateľstvo. Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Aleksandar Vučič