Szydlová rímsku deklaráciu podpíše, obsahuje poľské požiadavky

Poľsko podpíše na sobotňajšom summite rímsku deklaráciu Európskej únie, text obsahuje všetky požiadavky Varšavy.

24.03.2017 16:54
debata (5)

Podľa poľských médií to dnes pred odletom na vrcholnú schôdzku do Ríma povedala poľská premiérka Beata Szydlová. Tá vo štvrtok pohrozila bojkotom deklarácie.

„Dokument nie je dostatočne ambiciózny … ale v súčasnej politickej situácii je, verím, prijateľný pre všetky krajiny,“ uviedla Szydlová. Dodala, že text obsahuje všetky štyri kľúčové požiadavky, o ktorých hovorila vo štvrtok ako o podmienke svojho podpisu.

Poľská premiérka naliehala na to, aby v texte bola zakotvená jednota a nedeliteľnosť Európy, ďalej úzka spolupráca s NATO pri budovaní európskej obrannej politiky a posilnenie úlohy národných parlamentov. Poslednou kľúčovou požiadavkou Poľska bolo, aby bol zachovaný jednotný trh EÚ, teda voľný pohyb služieb, tovaru, kapitálu a najmä osôb, respektíve pracovnej sily. V sobotu sa v Ríme koná summit EÚ pri príležitosti 60. výročia podpísania rímskych zmlúv o založení Európskych spoločenstiev (predchodca EÚ). Vrcholní predstavitelia 27 krajín únie majú prijať deklaráciu, v ktorej chcú zriadiť spoločnú víziu pre ďalšie roky.

Niektoré krajiny, napríklad práve Poľsko alebo SR, sa obávajú, že v deklarácii bude zakotvená možnosť pre členské krajiny ísť v prípade nutnosti rozdielnym tempom. Viacstupňová Európa by podľa nich mohla vo svojom dôsledku znamenať vyradenie časti EÚ z rozhodovania o niektorých témach.

Niektorí poukazujú na to, že EÚ už fakticky niekoľkokarýchlos­tnú integráciu má. Najviditeľnejším prípadom je spoločná mena, ktorú používa len časť členských krajín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Beata Szydlová