Lukašenko: Provokatérov financovali americké a nemecké fondy

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko dnes oznámil, že "ozbrojené provokatérov", ktorých polícia zadržala v utorok, financovali americké a nemecké fondy cez Poľsko a Litvu.

24.03.2017 18:31
debata (35)
Informovala o tom bieloruská agentúra AFN. Lukašenko sa odvolal na oznámenie o chystanej provokácii, ktoré vraj prišlo začiatkom týždňa na veľvyslanectvo Bieloruska v niektorej z krajín Európskej únie od nemenovanej bieloruskej občianky. „Oznámenie nás uviedlo do akcie. Vydal som pokyn bezpečnostným zložkám, aby okamžite začali vyšetrovanie, ktoré nás následne priviedlo k arzenálu zbraní,“ povedal prezident.

Provokatéri zo zahraničia pre svoju akciu podľa Lukašenka chceli využiť demonštrantov, ktorí vo februári a marci protestovali proti prezidentskému dekrétu o zdanení nezamestnaných osôb. Bielorusi vraj na protesty odmietli chodiť, keď sa o zbraniach dozvedeli.

Bieloruská polícia údajne zadržala niekoľko desiatok ozbrojených provokatérov vycvičených v táboroch v Bielorusku a na Ukrajine v utorok. Incident odštartoval rozsiahle policajné razie proti „osobám usilujúcim sa o destabilizáciu krajiny“. Polícia zatkla jedenásť príslušníkov opozičnej organizácie Biela légia a zatýkaniu sa údajne nevyhli ani príslušníci bezpečnostných zložiek a pohraničnej stráže.

Bieloruskom v minulých týždňoch prešla vlna protestov, najväčšie za niekoľko posledných rokov. Ich účastníci kritizovali prezidentský dekrét o zdaňovaní nezamestnaných osôb, ktorý postihuje ľudí bez trvalého zamestnania nehlásených na úradoch práce. Demonštranti chcú úplne zrušenie dekrétu, to však Lukašenko odmieta.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Lukašenkov dekrét