Londýnsky terorista pred útokom žartoval

Kto bol útočník z Londýna? To je otázka, ktorá tri dni po najkrvavejšom teroristickom čine v Británii za bezmála 12 rokov vyšetrovateľov najviac zaujíma.

25.03.2017 09:00
londýn, útok, terorista Foto: ,
Khalid Masood
debata (19)

Scottland Yard ako mozaiku skladá portrét muža, ktorý v stredu vo Westminstri autom zrazil desiatky ľudí a pred parlamentom nožom dobodal neozbrojeného strážnika. Kým ho ostraha zastrelila, stihol vyhasiť štyri životy.

Polícia páchateľa identifikovala ako 52-ročného Khalida Masooda. Narodil sa ako Adrian Russell Ajao na juhovýchode Anglicka sedemnásťročnej slobodnej matke. Meno si zmenil až po tom, čo konvertoval na islam.

Britské médiá o ňom píšu ako o ženatom otcovi troch detí a niekdajšom učiteľovi angličtiny, ktorý sa venoval cvičeniu v posilňovni. Bol známy pod viacerými prezývkami, mal bohatý trestný register, ale žiadny z jeho prečinov sa netýkal terorizmu.

Médiá uvažujú, či sa nezradikalizoval v Saudskej Arábii, kde údajne strávil štyri roky, pričom sa živil vyučovaním angličtiny. Pod vplyv islamistov sa však mohol dostať aj za mrežami. V britských väzniciach strávil niekoľko rokov. Najdlhší trest si odpykal po tom, čo pobodal do tváre mladíka, ktorý sa vysmieval z jeho tmavej pleti.

„Našou pracovnou verziou je, že sa inšpiroval medzinárodným terorizmom,“ povedal šéf protiteroristického oddelenia Scottland Yardu Mark Rowley. „Vyšetrovanie sa zameriava na to, aby sme pochopili jeho motiváciu, jeho konanie a jeho kontakty. Hoci stále neexistuje žiadny dôkaz o ďalších hrozbách, je pochopiteľné, že sa snažíme zistiť, či konal skutočne úplne sám, či ho napríklad podnietila teroristická propaganda, povzbudili ho iní, alebo mu to bolo nariadené,“ dodal.

Polícia podnikla sériu razií v rôznych mestách Anglicka, kde Masood v posledných rokoch býval. Zadržala viacero podozrivých, s ktorými bol v kontakte. Úrady však priznávajú, že o Masoodovi majú len málo podrobností, takže stále nie je jasné, čo presne ho viedlo k útoku pred parlamentom. Polícia preto publikovala jeho portrét a požiadala verejnosť o ďalšie informácie.

Doteraz verejnosť videla Masooda na fotografii len ležiaceho v predsmrtnej agónii, keď mu zdravotníci poskytovali prvú pomoc. Jeho niekdajšia susedka z Birminghamu Iwona Romeková ho aj z nej poznala. „Keď som v televízii a v novinách videla zábery toho, kto útok vykonal, rozpoznala som v ňom muža, ktorý žil v mojom susedstve,“ povedala novinárom. „Mal malé dieťa, vo veku päť či šesť rokov. Žila tam s ním žena, Aziatka. Zdal sa celkom milý, staral sa o záhradu, trávnik,“ dodala s tým, že v decembri sa náhle odsťahoval. Aj Katie Garriquesová si Masooda zapamätala ako zdvorilého suseda, ktorý si s ňou každé ráno vymenil pozdrav. „Tvrdil, že pracuje ako učiteľ,“ povedala.

Podľa ďalšej susedky mal však Masood dve tváre. Nikdy v piatok nevynechal bohoslužbu v mešite a jeho žena chodila so zahalenými vlasmi. Správal sa zdvorilo. „Ale keď hovoril o islame, vyzeral ako veľmi tvrdý muž. Rozhodne by ste mu nemali chuť prekrížiť cestu alebo inak odporovať,“ citoval Daily Mail Annu Gorasovú.

V zamestnancoch a hosťoch hotela v Brightone, kde sa ubytoval v predvečer vražedného útoku, zanechal dobrý dojem. „Bol veľmi priateľský a usmievavý, na recepcii žartoval,“ povedal pre Sky News Sabeur Toumi, manažér hotela Preston Park.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Londýne