Izrael ignoruje zákaz BR OSN k výstavbe osád

Koordinátor OSN pre izraelsko-palestínsky mierový proces Nikolaj Mladenov dnes vo svojej správe pre Bezpečnostnú radu OSN konštatoval, že Izrael ignoruje decembrovú požiadavku rady, aby prestal s výstavbou osád na okupovaných palestínskych územiach.

25.03.2017 08:19
debata (16)

Palestínske skupiny tiež podľa Mladenova pokračujú v podnecovaní násilia proti Židom.

Ide o prvú Mladenovu správu od vyhlásenia rezolúcie 23. decembra, ktorú podporilo 14 z 15 členov BR OSN. USA, ktoré majú právo veta, sa prekvapivo hlasovania zdržali, čím umožnili prijatie rezolúcie. Izrael označil americký postoj takmer za zradu.

Vtedajší americký minister zahraničia John Kerry tento krok zdôvodnil názorom, že sa tak zachováva možnosť mierového „riešenia dvoch štátov“, teda vzniku samostatného palestínskeho štátu vedľa existujúceho izraelského.

Súčasná situácia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi naopak podľa vtedajšieho vyjadrenia Kerryho neumožňuje vznik palestínskeho štátu a naopak nahráva večnej okupácii palestínskych území Izraelom. Americký exminister zahraničia v tejto súvislosti varoval pred národnostnou segregáciou a nerovnosťami medzi Židmi a Palestínčanmi.

Izraelská vláda premiéra Benjamina Netanjahua sa teraz opiera o vládu nového prezidenta Donalda Trumpa, ktorý rezolúciu odsúdil a sľuboval lepší prístup USA k Izraelu. Nakoniec sa ale v blízkovýchodnej otázke príliš neangažuje.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína