Lídri 27 krajín EÚ sa v Ríme prihlásili ku spoločnej budúcnosti

Odhodlanie pokračovať v Európe spoločne aj po odchode Veľkej Británie dnes v Ríme potvrdili vrcholní predstavitelia 27 členských štátov Európskej únie.

25.03.2017 08:57 , aktualizované: 13:06
summit, eu, rím, taliansko Foto: ,
Taliansky premiér Paolo Gentiloni (vpravo) otvára rímsky summit.
debata (252)

V deň 60. výročia podpísania rímskych zmlúv, ktoré sa stali základom európskej integrácie, sa lídri dvadsaťsedmičky v deklarácii prihlásili k myšlienke, že EÚ musí byť jednotná a nedeliteľná.

Deklaráciu sumarizujúcu spoločnú víziu pre budúcnosť EÚ podpísali predstavitelia bloku v rovnakej sále, kde boli pred 60 rokmi uzavreté rímske zmluvy. Európska únia by podľa nej mala byť za desať rokov bezpečná, prosperujúca, konkurencieschopná a sociálne zodpovedná. Text tiež zmieňuje, že jednotlivé krajiny postupujú síce za jedným cieľom, ale v prípade potreby rôznym tempom a s rôznou intenzitou.

V osobne ladenom prejave predsa Európskej rady Donald Tusk zdôraznil, že len jednotná Európa môže byť vzhľadom k zvyšku sveta suverénna a garantovať nezávislosť členským štátom a slobodu občanom.

„Európa ako politická entita bude buď jednotná, alebo nebude vôbec,“ vyhlásil Tusk. Pre milióny občanov európskych štátov nie je podľa neho EÚ „o sloganoch, procedúrach a reguláciách“, ale je garantom, že sloboda, dôstojnosť, demokracia a nezávislosť nie sú len snom, ale každodennou realitou.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po stretnutí vyhlásil, že deklarácia demonštruje atmosféru narastajúceho optimizmu.

Deklarácia je podľa neho dobrým začiatkom pre širokú diskusiu o budúcnosti EÚ po odchode Británie. „To, čo sme dosiahli v dňoch pred Rímom – a v niekoľkých ostatných hodinách tu v Ríme – vyjadruje akúsi rodiacu sa optimistickú náladu – pretože na rozdiel od toho, čo sa predpokladalo, nedošlo k žiadnemu konfliktu, žiadnemu veľkému sporu medzi niekoľkými prípadnými cestami,“ vyhlásil Juncker.

Poľská premiérka Beata Szydlová po podpise deklarácie povedala, že nadišiel časť pripraviť v EÚ dobré projekty, „ktoré budú ďalším krokom pre nás vidieť rozvíjajúcu sa, jednotnú a šťastnú Európu,“ citovala ju poľská tlačová agentúra PAP.

Tusk v liste pre európskych lídrov zdôraznil dôležitosť spoločnej vízie

V liste, ktorým politikov do talianskeho hlavného mesta pozval, zdôraznil predseda únijných schôdzok Donald Tusk, že stretnutie bude príležitosťou potvrdiť trvajúcu platnosť únijného projektu a zriadiť spoločnú víziu pre ďalšie roky. Summit sa koná len pár dní pred tým, než Veľká Británia v stredu spustí v súlade s článkom 50 Lisabonskej zmluvy dvojročné vyjednávanie o podobe svojho odchodu.

V krátkom liste sa tiež píše, že jednotlivé krajiny budú postupovať za rovnakým cieľom, ale v prípade potreby rôznym tempom a s rôznou intenzitou. Vyšší stupeň integrácie zostáva v súlade so zmluvou otvorený aj pre tých, ktorí sa prípadne rozhodnú pridať neskôr. „Naša únia je jednotná a nedeliteľná,“ zdôraznili dnes predstavitelia.

Niektoré východoeurópske krajiny mali z náznakov možnosti vzniku „viacrýchlostnej Európy“ obavy, najhlasnejšie sa v dňoch pred summitom ozývalo Poľsko.

252 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rím #summit