Venezuela nemá lieky, prezident požiadal OSN o pomoc

Venezuelský prezident Nicolás Maduro požiadal v piatok Organizáciu Spojených národov o pomoc pri zvyšovaní zásob liekov, s ktorých nedostatkom jeho krajina už dlhšie zápasí.

25.03.2017 10:40
debata (55)

Za nedostatok liekov vo Venezuele podľa 54-ročného Madura môže „ekonomická vojna“, ktorú voči jeho vláde vedú politickí rivali a nepriateľskí podnikatelia a tiež prepad cien ropy.

„Požiadal som o podporu zo strany OSN, aby pomohla vyliečiť hospodárske a sociálne zranenia spôsobené ekonomickou vojnou a prudkým poklesom cien ropy, ktoré postihli náš národ,“ povedal Maduro počas svojho prejavu vo venezuelskej štátnej televízii.

Nijaké ďalšie podrobnosti už neuviedol. Dodal však, že OSN sa o pomoc rozhodol požiadať pre jej odborné znalosti, ktoré sú potrebné pre normalizáciu zásob aj ďalšiu distribúciu liekov do Venezuely.

Samotné priznanie, že Venezuela potrebuje pomoc zvonka, je však pre Madura niečím neštandardným. Jeho socialistická vláda je totiž hrdým poskytovateľom humanitárnej pomoci chudobným krajinám na celom svete, približuje agentúra AP.

Venezuelská armáda pritom len v piatok vyslala do Peru dve nákladné lietadlá plné núdzových zásob vrátane liekov pre ľudí postihnutých tamojšími ničivými záplavami.

Toto štedré gesto si okamžite našlo svojich kritikov. Tí sa domnievajú, že takáto pomoc by mala byť vyhradená pre samotných Venezuelčanov, ktorí trpia nedostatkom rôzneho druhu tovaru vrátane potravín a liekov a tiež obrovskou infláciou.

55 debata chyba