V Rusku sa začali demonštrácie, Navaľného zatkli

Tisíce ľudí zaplnili dnes moskovské Puškinovo námestie, kde sa konal úradmi nepovolený protest proti ruskej vláde. Išlo o súčasť vlny demonštrácií prebiehajúcich po celej krajine.

26.03.2017 16:09
navaľný, rusko, protest Foto: ,
Navaľného policajti zatkli ešte pred protestom.
debata (974)

Aktivistu proti korupcii Alexeja Navaľného (40), ktorý je lídrom opozície proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, zatkli, keď vychádzal z neďalekej stanice metra a mieril na protest. Uviedli to novinári tlačovej agentúry Associated Press (AP) nachádzajúci sa na mieste. Navaľnyj skončil druhý vo voľbách starostu Moskvy v roku 2013. Oznámil aj úmysel uchádzať sa o zvolenie v prezidentských voľbách v roku 2018, ale nedávne potvrdenie jeho rozsudku pre obvinenia z korupcie mu bráni kandidovať. Navaľného podporovatelia odsúdili obvinenia ako vyfabulované.

Na dnešné protesty vyzval Navaľnyj a jeho Nadácia na boj proti korupcii. Demonštrácie pritiahli státisícové davy ľudí vo väčšine ruských veľkých miest, od Vladivostoku na Ďalekom východe až európske mestá.

Tieto protesty sú najväčším koordinovaným prejavom nespokojnosti v Rusku od masívnych demonštrácií z rokov 2011–2012, ktoré nasledovali po parlamentných voľbách poznačených podvodmi. Zatiaľ nie sú údaje o veľkosti demonštrácie v Moskve, ale jednohektárové Puškinovo námestie bolo husto zaplnené a rovnako aj chodníky na priľahlej Cverskej ulici. To znamená, že na proteste sa mohlo zúčastniť vyše 10 000 ľudí.

Občasne prepukali potýčky s políciou a niektorých demonštrantov zatkli, vrátane sivovlasého muža, ktorého polícia ťahala po chodníku. „Je to desivé, ale keby sa každý bál, v uliciach by sa nikto neukázal, boli by prázdne,“ povedala 19-ročná Jana Aksjonovová a vysvetlila tak, prečo prišla.

Dnešné protesty sa sústreďovali na správy Navaľného nadácie, že ruský premiér Dmitrij Medvedev si nahromadil celú zbierku sídiel, jácht a viníc. Tento luxus, vrátane domu na chov kačiek, sa odrazil aj na mnohých pútačoch na dnešných protestoch, na ktorých boli znázornené obrázky žltých kačičiek – detských hračiek.

„Ľudia sú nespokojní s tým, že neprebieha žiadne vyšetrovanie“ korupčných obvinení, vyhlásil moskovský demonštrant Ivan Gronstein. V prístavnom meste Vladivostok na pobreží Tichého oceánu polícia s použitím sily zadržala niekoľko demonštrantov, a to neďaleko mestskej železničnej stanice. V jednom prípade policajti spadli dolu malým trávnatým svahom, keď zápasili so zadržaným.

Spravodajské a sociálne médiá informovali, že sa konajú demonštrácie vo veľkých mestách po celej krajine, vrátane Novosibirska, Tomska a Krasnojarska. Najmenej 25 ľudí bolo zatknutých vo Vladivostoku a 12 v Chabarovsku. Niektorí demonštranti sa ukázali v uliciach s tvárami pomaľovanými nazeleno, čo bola narážka na nedávny útok na Navaľného, keď mu útočník hodil do tváre zelený dezinfekčný tekutý prostriedok.

Rozpútal to film o premiérovi Medvedevovi

V Rusku sa spustila vlna demonštrácií, ktorú svojim nedávnym filmom o rozprávkovom bohatstve premiéra Dmitrija Medvedeva odštartoval vodca opozície Alexej Navaľnyj.

Jeho Fond boja s korupciou vyzval obyvateľov nespokojných s pomermi a rozmáhajúcej sa korupcie k protestom, ktoré majú dnes zasiahnuť až 80 ruských miest. Len v 20 z nich sú demonštrácie povolené.

Protest proti korupcii vo Vladivostoku. Foto: Reuters, YURI MALTSEV
rusko, protest, vladivostok, Protest proti korupcii vo Vladivostoku.

Podľa moskovského rozhlasu už sa protesty konali vo Vladivostoku, Komsomolsku na Amure, v Chabarovsku alebo v západosibírskom Barnaule. Stovky ľudí sa tam sťažovali na nezamestnanosť, nízke dôchodky či neuspokojivé bytové podmienky. Vo Vladivostoku, kde sa zišlo takmer 2 000 ľudí, zasahovali policajti a 30 aktivistov zadržali. Zatýkanie je hlásené aj z iných miest.

Navaľnyj, ktorý chce na budúci rok kandidovať v prezidentských voľbách, vyzval k dnešným demonštráciám krátko po zverejnení filmu o Medvedevovi zo zneužitia úradu a obohacovania na úkor štátu. Premiér údajne disponuje nesmiernymi pozemkami v elitných lokalitách, vlastní dve jachty, byty v historických vilách alebo vinárstva v Taliansku. Film, ktorý nakrútil Navaľného Fond boja s korupciou, na internete videlo už vyše 11 miliónov užívateľov.

Vyvrcholením dnešných protestných akcií má byť pochod v centre Moskvy, ktorého usporiadanie ale miestne radnice nepovolili. Navaľného aj jeho spolupracovníkov už polícia niekoľkokrát varovala, aby od sprievodu upustili. Organizátori ale akciu považujú za legálnu, pretože radnica im vraj iné miesto včas neponúkla, ako ukladá zákon.

Navaľnyj na svojom blogu sľúbil Moskovčanom, že každému prehliadnutému účastníkovi pochodu pomôže so žalobou na Európskom súde pre ľudské práva s perspektívou odškodnenia až 10 000 eur.

974 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj