Bulharský expremiér Borisov je pripravený vytvoriť novú vládu

Bulharské parlamentné voľby v nedeľu vyhrala strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova, ale na zostavenie vlády bude potrebovať koaličného partnera. Borisov vyjadril pripravenosť vytvoriť novú vládu.

26.03.2017 20:18 , aktualizované: 27.03.2017 08:05
debata (12)

So stratou päť a pol percentuálneho bodu skončila druhá Bulharská socialistická strana (BSP). Vyplýva to z priebežných výsledkov, ktoré po sčítaní takmer 95 percent hlasov v pondelok ráno oznámila ústredná volebná komisia.

Oficiálne údaje, hoci ešte nie konečné, potvrdzujú odhady výsledkov, ktoré boli známe po uzavretí volebných miestností v nedeľu večer z prieskumov medzi voličmi po odovzdaní hlasov.

Hranicu štyroch percent hlasov pre vstup do 240-členného Ľudového zhromaždenia zdolalo v zhode s predvolebnými prieskumami päť politických strán. Pre GERB podľa predbežných údajov hlasovalo 32,55 percenta zúčastnených voličov a pre BSP 27,02 percenta.

Tretia skončila s 9,12 percenta nacionalistická aliancia Jednotní vlastenci. Status najsilnejšej strany zastupujúce početnú tureckú menšinu obhájilo na štvrtom mieste s 8,94 percenta hlasov Hnutie za práva a slobody (DPS), pretože sa nenaplnili obavy zo strany DOST, ktorú podporuje Ankara. Získala len tri percentá hlasov.

Piatou formáciou, ktorá vstúpi do zákonodarného zboru, je liberálna strana Vôľa, ktorej vodca je podnikateľ Veselin Mareški. Podporilo ju 4,16 percenta hlasujúcich.

Medzi stranami, ktoré sa do parlamentu nedostali, je liberálny Reformný blok – hlas ľudu a Alternatíva pre bulharskú obnovu (ABV). Obe strany boli súčasťou predchádzajúcej menšinovej vládnej koalície.

Borisov pripravený znova vládnuť

Bývalý bulharský premiér Bojko Borisov ešte v nedeľu vyhlásil, že strana GERB „má povinnosť vytvoriť vládu, pretože taká je vôľa ľudu a pretože vyvolala tieto predčasné voľby“. Borisov by tak dostal mandát na vytvorenie v poradí už tretej vlády.

Expremiér nechcel prezradiť, ktoré ďalšie strany sa pokúsi začleniť do budúcej vládnej koalície, zdôraznil však, že „nedovolí nijaké zasahovanie cudzích mocností do vnútorných záležitostí Bulharska“. Hlasovanie totiž sprevádzalo napätie ohľadne volebného práva bulharských občanov žijúcich v Turecku a podozrení zo zasahovania Ankary.

Predčasné parlamentné voľby v Bulharsku sú dôsledkom rezignácie vlády na čele s Borisovom, ktorá nasledovala po drvivej porážke kandidátky GERB v novembrových prezidentských voľbách. Žiadna zo strán následne neprejavila záujem o zostavenie nového koaličného kabinetu, takže jediným východiskom boli predčasné voľby. V januári sa moci ujala dočasná úradnícka vláda premiéra Ogňana Gerdžikova.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Bulharsko #Bojko Borisov