EÚ a USA odsúdili zadržanie protestujúcich proti korupcii v Rusku

Ministerstvo zahraničných vecí USA odsúdilo zadržanie stoviek účastníkov protestov proti korupcii, ktoré sa v nedeľu konali v niekoľkých väčších mestách Ruska. V policajnej cele skončil aj organizátor protestov, opozičný líder Alexej Navaľnyj. S výzvou prepustiť zadržaných demonštrantov sa na Rusko obrátila aj EÚ.

27.03.2017 09:47
navaľný, rusko, protest Foto: ,
Navaľného policajti zatkli ešte pred protestom.
debata (72)

Ako informovala agentúra AP, hovorca amerického rezortu diplomacie Mark Toner na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že zadržanie pokojných demonštrantov, ľudí, ktorí monitorujú stav dodržiavania ľudských práv, a novinárov je v rozpore s kľúčovými demokratickými hodnotami.

Dodal, že „ruský národ, ako aj ľudia kdekoľvek (na svete) si zaslúžia vládu, ktorá podporuje otvorenú výmenu názorov, transparentné a zodpovedné vedenie a rovnaké zaobchádzanie podľa zákona a možnosť uplatňovať svoje práva bez strachu z odplaty.“

EÚ vo svojom dnešnom vyhlásení zdôraznila, že zadržanie demonštrantov a zákaz demonštrácií v Rusku sú porušením práva občanov na slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania.

Únia v tejto súvislosti Rusko vyzvala, aby dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky, ktoré na seba vzalo ako člen Rady Európy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), rešpektovalo spomenuté práva a slobody a bezodkladne prepustilo zadržiavaných účastníkov pokojných protestov.

V nedeľu sa vo viacerých mestách Ruska vrátane Moskvy a Petrohradu uskutočnili úradne nepovolené protestné akcie, ktorých organizátori ako svoj cieľ označili boj s korupciou. Podľa údajov ruského ministerstva vnútra len v Moskve bolo zadržaných okolo 500 ľudí, napísala agentúra RIA Novosti.

Ruská prokuratúra predtým organizátorov protestov upozornila na neprípustnosť porušovania zákona. Polícia zasa občanov požiadala, aby sa na protestoch nezúčastňovali, keďže nie sú povolené. Varovala, že za takýchto okolnosti stúpa riziko vyvolania provokácií, ktorých cieľom je narušenie verejného poriadku.

Nedeľňajšie protesty boli najväčším koordinovaným prejavom nespokojnosti v Rusku od mohutných demonštrácií z rokov 2011–2012.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #protest #Alexej Navaľnyj