Česká polícia zaviedla pri dokladoch kontrolu odtlačkov prstov

Česká polícia bude môcť kontrolovať odtlačky prstov v cestovných dokladoch. Podľa námestníka policajného prezidenta Martina Vondráška môžu navyše policajti overiť biometrické údaje z dokladov aj v teréne.

27.03.2017 14:09
debata (5)

Podľa informácií ceskatelavize.cz stálo vybudovanie nového mobilného inšpekčného systému takmer 50 miliónov korún (1,85 milióna eur). Projekt bol z osemdesiatich percent financovaný z nórskych fondov.

Cieľom tejto novinky je zvýšenie možností polície pri overovaní totožnosti, či už pri hraničných kontrolách, alebo aj na území Českej republiky.

Päť nových zariadení preto umožňuje policajtom kontrolovať identitu pomocou fotografií a odtlačkov prstov aj v teréne. V skúšobnom režime fungujú zariadenia asi dva týždne, do plnej prevádzky by mali byť uvedené v polovici roka.

Elektronické cestovné doklady s biometrickými údajmi vydáva Česká republika od roku 2006, odtlačok prstov sa začal do čipov dokladov pridávať o tri roky neskôr. Doteraz ale polícia nemala možnosť overiť držiteľa dokladu pomocou odtlačkov. Nemala tiež infraštruktúru, ktorá by automaticky overovala pravosť dokladov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #odtlačky prstov