Doskozil: Vystúpme z programu prerozdeľovania utečencov

Rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil v pondelok navrhol, aby Rakúsko vystúpilo z programu Európskej únie na prerozdeľovanie utečencov.

27.03.2017 18:01
debata (20)

S návrhom sociálnodemokra­tického ministra už vyslovili súhlas aj koaliční ľudovci.

Rozhodnúť by o ňom tak vláda mohla už v utorok. Minister vnútra Wolfgang Sobotka krátko pred Doskozilovým návrhom oznámil, že Rakúsko začne s presídľovaním utečencov z Talianska.

Podľa Doskozila je nutné z programu EÚ vystúpiť preto, že Rakúsko vzhľadom na množstvo teraz prebiehajúcich azylových konaní v porovnaní s inými členskými krajinami EÚ svoj podiel prijatých utečencov viac ako naplnilo.

Proti bolo aj Slovensko

Kvóty na prerozdelenie 160-tisíc utečencov, ktorí sa nachádzajú v Grécku a v Taliansku, schválili ministri vnútra krajín EÚ v septembri 2015.

Proti sa vtedy postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Podľa tohtoročných februárových dát Európskej únie sa od začiatku dvojročného programu podarilo do ďalších krajín EÚ presídliť približne 12-tisíc utečencov.

Podľa Doskozila sa v roku 2015 kvóty schvaľovali na základe princípu solidarity a spravodlivého rozdelenia utečencov. V rokoch 2015 a 2016 ale muselo Taliansko čeliť oveľa menšiemu náporu žiadostí o azyl než Rakúsko, dodal.

Doskozil kritizoval visegrádsku štvorku

Zatiaľ čo v Rakúsku podľa neho v prepočte na milión obyvateľov požiadalo o azyl 4 587 ľudí, v Taliansku to bolo „len“ 1 998. Migranti, ktorí by sa mali v skutočnosti zdržiavať v Taliansku, sú u nás, uviedol minister.

Rakúsko by preto podľa Doskozila malo z programu na prerozdeľovanie utečencov, ktorého platnosť má vypršať v septembri tohto roku, úplne vystúpiť. „Domnievam sa, že humanitárny príspevok Rakúska je dostatočný,“ uviedol Doskozil, ktorý v minulosti kritizoval štáty visegrádskej štvorky (Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko) za nedostatočnú solidaritu v migračnej kríze.

Návrh zvážia

Návrh ministra obrany prišiel krátko po tom, čo v pondelok Wolfgang Sobotka oznámil, že Rakúsko prijme prostredníctvom programu EÚ prvých 50 maloletých utečencov z Talianska a to napriek tomu, že minister sám vraj považuje program presídľovania „za zlý“.

Rakúsko by na základe kvót malo prijať asi 2000 utečencov.

Po Doskozilovom vyjadrení ministerstvo vnútro uviedlo, že návrh podporuje, o vystúpení z programu podľa neho ale bude musieť požiadať v Bruseli kancelár Christian Kern. „De facto môže byť takýto proces zahájený len na úrovni šéfov vlád,“ uviedlo ministerstvo.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #prerozdelenie utečencov #Hans Peter Doskozil