Severní Íri nezostavili vládu, Londýn poskytol ďalšiu lehotu

V Severnom Írsku sa nepodarilo zostaviť novú vládu, potvrdili v pondelok popoludní obe strany snažiace sa o koalíciu.

27.03.2017 21:52
debata

Z neúspechu rozhovorov sa vzájomne obviňujú Demokratická unionistická strana (DUP) a separatistická republikánska strana Sinn Féin.

Britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire krátko po vypršaní lehoty na zostavenie spoločnej vlády v 17:00 hod SELČ dal obom stranám na jednania ešte niekoľko týždňov.

Britský minister pre Severné Írsko James... Foto: SITA/AP, Niall Carson
James Brokenshire Britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire v pondelok informoval, že víťazné severoírske strany dostali viac času na zostavenie vlády. Ak sa to stranám DUP a Sinn Féin nepodarí, hrozí krajine pripojenie k Londýnu.

Dodal, že obyvatelia Severného Írska podľa neho nemajú chuť ísť opäť k voľbám. „Verím, že u politických strán i verejnosti prevláda prianie mať silnú a stabilnú miestnu vládu,“ povedal v narážke na možnosť, že v prípade neúspechu rozhovorov by sa britská provincia mohla ocitnúť späť pod priamou správou Londýna.

Povolebný pat

Probritská DUP severoírskych protestantov a nacionalistická Sinn Féin miestnych katolíkov dostali na začiatku marca najviac hlasov v predčasných voľbách do regionálneho parlamentu.

Rozhovory o zostavení vlády ale skončili patom.

Podľa nedeľňajšieho vyhlásenia šéfky Sinn Féin Michelle O'Neillovej strany nedosiahnu výraznejšieho pokroku v žiadnej z kľúčových otázok spôsobujúcich zablokovanie politickej situácie. To podľa agentúry Reuters potvrdila aj šéfka DUP Arlene Fosterová.

„Hoci je to poľutovaniahodné, skutočnosť je taká, že sa nedosiahol dostatočný pokrok počas doby, ktorá bola k dispozícii pre vytvorenie novej vlády,“ povedala Fosterová. Sinn Féin nemala skutočný záujem na dohode, dodala.

„Medzi oboma stranami pretrvávajú podstatné rozpory týkajúce sa kultúry a identity,“ uviedol v pondelok Brokenshire.

Zhoršené vzťahy

Boje medzi protestantmi a katolíkmi, ktoré trvali 30 rokov a vyžiadali si viac ako tritisíc mŕtvych, ukončili dohody v roku 1998. Na ich základe sa obe strany musia bez ohľadu na svoje rozdielne ciele deliť o moc. Vzťahy medzi DUP a Sinn Féin, ktoré doteraz vládli v koalícii, sa však veľmi zhoršili.

Situáciu komplikuje aj minuloročné rozhodnutie Britov odísť z Európskej únie.

Sinn Féin zosilnela svoju snahu pričleniť Severné Írsko k Írsku, pretože v minulom referende sa väčšina obyvateľov provincie (56 percent) vyjadrila pre zotrvanie v EÚ. DUP viedla naopak kampaň za vystúpenie z únie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Severné Írsko #Sinn Féin #zostavenie vlády