Medvedev rokoval s Rúháním: ‘Otvárame novú kapitolu‘

Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyjadril v pondelok presvedčenie, že prebiehajúca návšteva iránskeho prezidenta Hasana Rúháního v Rusku otvorí novú kapitolu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

27.03.2017 22:00
debata (12)

„V súčasnosti majú naše krajiny veľmi srdečné a rozvinuté vzťahy a vaša návšteva pomôže tomu, aby boli ešte užšie,“ povedal Medvedev na schôdzke s Rúháním. „Rád by som vyjadril presvedčenie, že vaša návšteva otvorí novú kapitolu v rusko-iránskej spolupráci,“ dodal ruský premiér, ktorého citovala agentúra TASS.

Iránsky prezident Hasan Rúhání počas návštevy... Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
Hasan Rúhání Iránsky prezident Hasan Rúhání počas návštevy Moskvy.

Iránsky prezident na oplátku poukázal na „pozitívnu dynamiku“ vo vzťahoch medzi oboma krajinami v posledných rokoch. Povedal, že uplynulá návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina v Iráne sa stala „novým východiskovým bodom v rozvoji bilaterálnych vzťahov“. Dúfa, že počas terajšej návštevy Moskvy „budeme svedkami nového zlomu vo vývoji vzťahov“.

Iránsky prezident pricestoval v pondelok do Ruska na oficiálnu návštevu na pozvanie šéfa Kremľa Vladimira Putina, s ktorým sa stretne v utorok, pričom pôjde o ich deviatu schôdzku od nástupu Rúháního do funkcie hlavy štátu pred takmer štyrmi rokmi.

Podľa tlačového oddelenia Kremľa budú prezidenti diskutovať o celom rade otázok súvisiacich s rusko-iránskou spoluprácou a vymenia si aj názory na naliehavé globálne a regionálne problémy. Po rozhovoroch podpíšu rad bilaterálnych dokumentov.

Ako uviedla agentúra TASS, iránske médiá informovali, že v iránskej delegácií sú aj minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, viceprezident Eshák Džahángírí, minister ropného priemyslu Bížan Zangane a ďalší poprední predstavitelia vrátane zástupcov obchodných kruhov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Irán #Hasan Rúhání #Dmitrij Medvedev