Bulhari si vo voľbách zvolili proeurópsku cestu

"Pri zostavovaní vlády sa budeme vyhýbať chybám z minulosti," sľuboval v pondelok expremiér Bojko Borisov, šéf víťaznej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) po oznámení volebných výsledkov v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách.

28.03.2017 10:00
debata (18)

„Verím, že sa nám to podarí urobiť s minimálnymi kompromismi,“ cituje portál 24chasa prozápadného Borisova s tým, že víťazstvo jeho strany potvrdzuje želanie Bulharov pokračovať v proeurópskom smerovaní.

Bojko Borisov sa ako víťaz predčasných volieb... Foto: Reuters, STOYAN NENOV
Bojko Borisov Bojko Borisov sa ako víťaz predčasných volieb pokúsi zostaviť novú bulharskú vládu.

Práve zloženie parlamentnej vládnej koalície a následne kabinetu bude neľahkou úlohou. Žiadna z piatich strán, ktoré prekonali štvorpercentný prah potrebný na vstup do snemovne, nezískala totiž potrebnú väčšinu samostatne rozhodovať. Borisovovi to napokon pripomenula Kornelija Ninovová, šéfka Bulharskej socialistickej strany (BSP), ktorá skončila na druhom mieste.

„Sme alternatívou GERB-u, a preto nepôjdeme s Borisovom do koalície,“ vyhlásila šéfka socialistov, ktorá na rozdiel od šéfa GERB-u je za zrušenie protiruských sankcií. Jedno však majú obaja spoločné – nikdy v predvolebnej kampani nehrali „ruskou kartou“.

Socialisti vedení Kornelijou Ninovovou skončili... Foto: Reuters, LASZLO BALOGH
Kornelija Ninovová Socialisti vedení Kornelijou Ninovovou skončili za prozápadnou stranou expremiéra Bojka Borisova.

Aj Borisov ako pragmatik si totiž uvedomuje obrovskú energetickú závislosť krajiny od Ruska. Podľa amerického Strediska strategického a medzinárodného výskumu (CSIS) až štvrtina HDP zatiaľ najchudobnejšej krajiny v únii bola v roku 2016 spojená s "ruskými záujmami“.

„Jedno euro z piatich, ktoré obiehajú v Bulharsku, kontroluje Rusko. Jeho Lukoil je najväčšou ropnou spoločnosťou v krajine a Gazprom zase jediným dodávateľom plynu do Bulharska cez jediný plynovod, ktorý mu taktiež patrí,“ cituje francúzsky denník Le Figaro sofijského politológa Ruslana Stefanova. Napriek tomu Ninovová, ktorú považujú niektorí za „proruskú“, aj po voľbách vyhlásila: „Bulharsko je zvrchovaný štát a nikto, či už Západ, alebo Východ, mu nebude diktovať, čo má robiť.“

Do parlamentu sa dostali

  1. Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) – 32,65 percenta
  2. Bulharská socialistická strana (BSP) – 27,20
  3. Jednotní vlastenci – 9,07
  4. Hnutie za práva a slobody (DPS) – 8,99
  5. Vôľa – 4,15

ZDROJ: Ústredná volebná komisia

Podľa portálu Dnevnik.bg v rámci povolebných konzultácií zatiaľ do úvahy neprichádza ani tzv. veľká koalícia, ktorá bola neraz východiskom. Socialistická strana ako druhá, čo sa týka zisku volebných hlasov, je pripravená sama vytvoriť vládnu koalíciu a kabinet v prípade, že sa to nepodarí GERB-u.

Borisov má tak na výber tretiu v poradí parlamentnú nacionalistickú stranu Jednotní vlastenci, štvrté Hnutie za práva a slobody (DPS) tureckej menšiny alebo malú Vôľu podnikateľa Veselina Mareški, ktorý už dnes otvorene poškuľuje po ministerských kreslách v budúcom kabinete.

S „tureckou“ DPS sa Borisovovi sa podľa jeho slov zatiaľ veľmi nechce spolupracovať a Jednotní vlastenci sú stále otázni. A to napriek tomu, že v minulosti „ticho“ podporovali vtedajší Borisovov kabinet. Podľa viacerých pozorovateľov rokovania o zložení vládnej koalície sa očakávajú až budúci týždeň po skončení viacerých procedurálnych krokov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Bojko Borisov #zostavovanie vlády #GERB