Taliansko počas summitu G7 zavrie svoje hranice

Rím počas májového summitu skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) dočasne obnoví kontrolu na svojich hraniciach.

28.03.2017 12:12
debata (4)

S odvolaním sa na talianske ministerstvo vnútra o tom v utorok informoval taliansky denník Il Messaggero.

Summit G7 sa bude konať 26. a 27. mája v meste Taormina na ostrove Sicília.

Podľa denníka sa kontroly na talianskych hraniciach obnovia 10. mája a tento režim bude trvať do konca mája. Ministerstvo podotklo, že pozastavenie voľného pohybu vnútri schengenského priestoru a obnovenie kontroly na vnútorných hraniciach umožňuje príslušný paragraf zmluvy EÚ o voľnom pohybe osôb.

Odporúčajú necestovať

Ministerstvo upozornilo, že najväčšie problémy na talianskych hraniciach budú mať zrejme občania tretích krajín, ktorí do schengenského priestoru vstúpia v jeho inej členskej krajine a budú mať v úmysle cestovať do Talianska.

Taliansky rezort vo svojom vyhlásení v podstate odporúča necestovať v čase summitu G7 do Taorminy, ktorá je známym sicílskym letoviskom. V meste a okolí budú prijaté prísne bezpečnostné opatrenia a bude tam obmedzená doprava vrátane námornej.

Očakáva sa 20-tisíc hostí

Nebude dovolené ani plávať na mori ďalej ako 50 metrov od brehu a dočasne bude zakázaný aj rybolov. Miestne prístavy budú v čase summitu uzavreté a budú sa využívať len na logistické účely.

V Taormine, ktorá má asi 11-tisíc obyvateľov, očakávajú pred summitom G7 príchod asi 20-tisíc hostí: členov delegácií, diplomatov, novinárov, ochrankárov a obslužného personálu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #Sicília #hraničné kontroly #summit #G7 #summit G7