Premiéri visegrádskej štvorky rokovali o brexite aj migrácii

Budúce právne postavenie občanov Európskej únie v Británii a finančné záväzky Spojeného kráľovstva sú témami, ktoré budú prioritou krajín visegrádskej štvorky pri rokovaniach o takzvanom brexitu.

28.03.2017 14:52 , aktualizované: 16:30
debata

Na utorkovom rokovaní vo Varšave sa na tom zhodli premiéri Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska (V4). Šéfovia stredoeurópskych vlád tiež opätovne odmietli spájanie debaty o migrácii s návrhmi na krátenie dotácií krajinám, ktoré odmietajú prijímať utečencov.

Premiéri krajín V4 (zľava) Bohuslav Sobotka,... Foto: Reuters, AGENCJA GAZETA
V4, Orbán Fico Sobotka Szydlova Premiéri krajín V4 (zľava) Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán, Beata Szydlová a Robert Fico počas varšavského stretnutia k téme brexitu a migrácie.

Poľská premiérka Beata Szydlová povedala, že visegrádska štvorka sa usiluje o usporiadaný odchod Británie z únie, vyváženú dohodu a priateľské vzťahy medzi Londýnom a dvadsaťsedmičkou po takzvanom brexite. V súvislosti s odchodom Británie by sa malo podľa nej hovoriť aj o ďalšej reforme EÚ.

Štáty V4 chcú čo najviac ovplyvniť mandát vyjednávačov, aby obsahoval aj záujmy strednej Európy, zdôraznil český premiér Bohuslav Sobotka. Jedným z hlavných záujmov je podľa neho aj udržanie prístupu exportu na britský trh, aby v dôsledku brexitu nedošlo k strate pracovných miest napríklad u českých vývozcov.

Slovenskú premiér Robert Fico upozornil, že postavenie Británie po odchode z únie nemôže byť lepšie, než postavenie ktoréhokoľvek členského štátu. Bola by to podľa neho „životná chyba“ EÚ.

Témou aj migrácia

Premiéri krajín V4 Znovu zopakovali, že odmietajú návrhy na krátenie európskych dotácií tým krajinám, ktoré odmietajú utečencov. V4 sa nepodvolí vydieraniu z Bruselu, uviedla premiérka Szydlová. Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že občania Nemecka a Rakúska pokojne spia za peniaze maďarských daňových poplatníkov. Chránia ich podľa neho migračné opatrenia, ktoré prijala maďarská vláda. Protesty proti politike Budapešti, vrátane rozsudkov európskych súdov, Orbán odmietol ako prejavy „migračného biznisu“.

„Máme zhodný, jednoznačne odmietavý postoj k povinnému prerozdeľovanie utečencov. Odmietame spájať debatu o reforme azylového systému s európskymi fondmi, ktoré sú nástrojom súdržnosti a nemôžu byť využívané ako nátlakový prostriedok,“ vyhlásil Sobotka. Fico v tejto súvislosti uviedol, že z každého eura z fondov EÚ získavajú 70 až 80 centov západné firmy.

Ďalšie rokovanie predsedov vlád V4 sa má venovať spolupráci na poli inovácií, podpory začínajúcich firiem (tzv. start-upov) a digitalizácii ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Visegrádska štvorka #Brexit #Visegrádska skupina