Putin a Rúhání vyjadrili z Kremľa podporu Damasku

Rusko a Irán preferujú riešenie sýrskej krízy politickými a diplomatickými prostriedkami a podporujú úsilie Damasku v boji proti terorizmu. Po rokovaniach v Kremli to v spoločnom vyhlásení uviedli ruský prezident Vladimir Putin a jeho iránsky náprotivok Hasan Rúhání.

28.03.2017 21:35
putin, ruhani Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho iránsky náprotivok Hasan Rúhání.
debata (9)

„Rešpektujúc nezávislosť, jednotu, zvrchovanosť a územnú celistvosť Sýrie a vychádzajúc z principiálneho postoja, že neexistuje žiadna alternatíva k riešeniu sýrskeho problému mierovými prostriedkami, Rusko a Irán sa vyslovili v prospech riešenia konfliktu v Sýrii politickými a diplomatickými prostriedkami na základe zásad ustanovených v rezolúcii 2254 Bezpečnostnej rady OSN,“ uvádza sa vo vyhlásení prezidentov.

Putin a Rúhání poukázali aj na aktivity Ruska, Iránu a Turecka v trojstrannom rámci, čo „vytvorilo podmienky na vnútrosýrsky dialóg v (hlavnom meste Kazachstanu) Astane a umožnilo zaviesť účinné a udržateľné prímerie v Sýrii“.

Prezidenti taktiež „podporili úsilie zamerané na prevenciu a riešenie kríz na Blízkom východe a v severnej Afrike prostredníctvom všeobecného národného dialógu v súlade s normami medzinárodného práva“. Hovorili aj o situácii v Afganistane a dôležitosti národného zmierenia v tejto krajine.

„Osobitná pozornosť bola zameraná na problematiku vytvárania širokej medzinárodnej protiteroristickej koalície, ktorá by fungovala bez dvojakého metra na základe medzinárodného práva, predovšetkým Charty OSN, s patričným rešpektovaním suverenity štátov priamo zasiahnutých teroristickými útokmi,“ uvádza sa v dokumente, z ktorého citovala agentúra TASS.

Okrem iného sa prezidenti dohodli, že Moskva Teherán zvážia ďalšie spoločné kroky zamerané na zmiernenie vízových obmedzení pre určité kategórie ruských a iránskych občanov. Diskutovali taktiež o možnosti dodávok ruských dopravných lietadiel Suchoj Superjet 100 a vrtuľníkov záchrannej služby Iránu.

Podľa agentúry RIA Novosti Putin po rokovaniach s Rúháním uviedol, že Rusko vidí potenciál pre rozšírenie spolupráce s Iránom aj v oblasti ropy a zemného plynu. Výsledky rokovaní s iránskym partnerom opísal ako „komplexné a rezultatívne“.

Rúhání po schôdzke uviedol, že všetky predchádzajúce spoločné projekty v oblasti energetiky, obchodu a priemyslu sa uskutočnili, čo signalizuje, že krajiny spolupracujú na novej úrovni a smerujú k realizácii rozsiahlych a dlhodobých projektov.

„Rozhodnutia, urobené v ostatných mesiacoch, ukazujú, že smerujeme k všestrannému rozvoju a k strategickým vzťahom,“ povedal iránsky prezident.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Hasan Rúhání