OSN potvrdila, že v KDR nájdené telá patria jej expertom

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres v noci na stredu potvrdil, že telá nájdené nedávno v africkej Konžskej demokratickej republike (KDR) patria dvojici expertov OSN, ktorí v tejto krajine vyšetrovali podozrenia z porušovania ľudských práv.

29.03.2017 11:05
debata (1)

Pozostatky amerického občana Michaela Sharpa a Švédky Zaidy Catalánovej našli príslušníci mierových zborov OSN uplynulý pondelok v blízkosti mesta Kananga v provincii Kasai-Central.

Dvojica expertov OSN bola nezvestná od 12. marca, keď sa spolu so svojimi miestnymi sprievodcami stali obeťami únosu, približuje agentúra DPA.

Guterres vo svojom vyhlásení uviedol, že expertov OSN sprevádzali štyria Konžania a apeloval na konžskú vládu, aby po nich pátrala. Pri telách Sharpa a Catalánovej sa našlo ešte ďalšie telo.

Táto oblasť KDR zažíva nárast násilností, ktorých aktérmi sú polovojenské oddiely Kamwina Nsapu a bezpečnostné zložky.

Nepokoje trvajú od vlaňajšieho augusta, keď polícia zabila miestneho kmeňového vodcu a veliteľa milícií, ktorý žiadal odsun vládnych síl z tohto regiónu.

Podľa OSN si tieto násilnosti vyžiadali stovky obetí na životoch a viedli k presídleniu približne 200-tisíc ľudí. Rada OSN pre ľudské práva okrem toho informovala, že v regióne sa našlo najmenej desať masových hrobov.

Armáda KDR z týchto masakier obviňuje sympatizantov milícií Kamwina Nsapu. Tie sú podozrivé aj zo zabitia 39 policajtov, ku ktorému došlo minulý týždeň v piatok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #António Guterres #KDR