Líderka nemeckých populistov zvažuje odchod z politiky

Líderka nemeckej pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Frauke Petryová zvažuje svoj odchod z politiky. Uviedla to vo štvrtok zverejnenom rozhovore pre nemecké noviny Tagesspiegel.

30.03.2017 17:46
Frauke Petryová, AfD Foto: ,
Nemecká predsedkyňa populistickej strany AfD Frauke Petryová.
debata (14)

Frauke Petryová (41) zdôraznila, že štyri roky strávené v AfD pre ňu predstavovali obrovskú záťaž, preto teraz uvažuje o odchode z politického života. Petryová, pôvodným povolaním chemička, stojí na čele AfD od júla 2015. V súčasnosti čaká svoje piate dieťa, a to so svojím straníckym kolegom Marcusom Pretzellom, s ktorým sa zosobášila vlani v decembri.

Časť jej energie ako šéfky AfD odčerpávali spory v rámci straníckeho vedenia týkajúce sa ďalšieho smerovania strany. Petryová zdôraznila, že takéto záležitosti nemožno brať osobne, pretože ináč by človek v politike dlho nevydržal.

Alternatíva pre Nemecko vznikla len v roku 2013, pôvodne ako platforma odporcov záchranných balíkov pre ekonomicky slabé krajiny eurozóny. Jej popularita vzrástla počas vlaňajšej migračnej krízy, keď si strana osvojila výrazne protiimigračnú politiku.

V súčasnosti sa podpora AfD pohybuje okolo deviatich percent. Po nedeľňajších voľbách v Sársku sa strane podarilo dostať sa do regionálneho parlamentu už v 11. zo 16 spolkových krajín Nemecka.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #AfD #Frauke Petryová