USA sú pripravené opäť zasiahnuť v Sýrii, tvrdí to americká zástupkyňa pri OSN

Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer 59 riadených striel na leteckú základňu Šajrát v Sýrii. Pri útoku zahynulo 16 ľudí, deväť civilistov a sedem vojakov. Americká zástupkyňa pri OSN tvrdí, že USA sú pripravené znova zasiahnuť v Sýrii, verí, že to nebude nutné.

07.04.2017 07:27 , aktualizované: 22:41
Šajrát, homs Foto: ,
Záber z vysielania Sýrskej štátnej televízie, ktorý ukazuje zasiahnutú leteckú základňu Šajrát blízko mesta Homs v západnej časti Sýrii. Na zábere sú hangáre, ktoré boli podľa viacerých zdrojov poškodené, ale nie úplne zničené.
debata (1738)

Strely Tomahawk odpálili z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom bola letecká základňa sýrskych vládnych síl Šajrát. Išlo o reakciu na tohtotýždňový chemický útok v severosýrskej provincii Idlib, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov.

Pri útoku zomrelo celkom 16 ľudí, vrátane deviatich civilistov. S odvolaním sa na guvernéra provincie Homs o tom informoval španielsky denník El País.

„Bilancia je sedem mŕtvych vojakov a deväť mŕtvych civilistov, medzi nimi štyri deti z obcí v blízkosti leteckej základne, na ktorú dopadli strely,“ povedal v telefonickom rozhovore guvernér Talál Barází nezávislej novinárke Natalii Sanchaovej. Z jej účtu na twitteri citoval španielsky denník El País.

Rusko zatvorí horúcu linku s Pentagonom

Rusko o polnoci ruského času (23:00 SELČ) zastavuje komunikáciu s Pentagonom o leteckých operáciách nad Sýriou. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Predvolalo si tiež amerického vojenského atašé. Komunikácia s Pentagonom slúžila k odvráteniu kolízií vojenských lietadiel operujúcich nad Sýriou. Rusko svojím rozhodnutím reaguje na americké údery na sýrsku základňu Šajrát a označuje ich za odvetu za chemický útok v sýrskom Idlib.

Správy o udržaní horúcej linky medzi armádami Ruska a USA sa zatiaľ rozchádzali. Nemenovaný americký armádny zdroj oznámil popoludní agentúre AP, že Rusko súhlasilo s udržaním horúcej linky, ktorá má zabrániť leteckej kolízii nad Sýriou.

Haleyová: USA sú pripravené znova zasiahnuť v Sýrii

Spojené štáty sú pripravené v Sýrii znova zasiahnuť, dúfajú však, že to nebude potrebné. Počas rokovania Bezpečnostnej rady OSN to vyhlásila americká zástupkyňa Nikki Haleyová. Podľa nej sa útokom na sýrsku vojenskú základňu zásadne zmenila situácia na sýrskom bojisku. Ruský zástupca pri OSN útok amerických síl odsúdil ako porušenie medzinárodného práva, ktoré bude mať vážne dôsledky pre medzinárodnú stabilitu.

„Asad si myslel, že mu to prejde, pretože mu Rusko bude kryť chrbát. To sa zmenilo,“ povedala Haleyová s odkazom na chemický útok v Sýrii, ktorý Washington pripisuje Asadovmu režimu. Reakcia Spojených štátov bola podľa nej zodpovedajúca a Spojené štáty môžu kedykoľvek pristúpiť k novému úderu. „Asad už nikdy nesmie použiť chemické zbrane. Nikdy,“ dodala.

Úplne opačne sa podľa očakávania postavil zástupca ruského ambasádora Vladimir Safronkov. Vyslanie rakiet na základňu blízko Homsu označil za „do očí bijúce porušenie medzinárodného práva“, ktoré pomôže teroristickým organizáciám, proti ktorým Moskvou podporovaná sýrska armáda bojuje. Akcia podľa neho mala odviesť pozornosť od ďalších vojenských aktivít pod vedením USA v Iraku a Sýrii, ktoré prinášajú mnoho civilných obetí. Prístup Spojených štátov označil za cynický.

Haleyová si neodpustila niekoľko kritických poznámok na adresu Ruska. Moskva podľa nej mala dozrieť na odstránenie všetkých chemických zbraní zo Sýrie, „čo sa zjavne nestalo“. Podľa Haleyovej preto existuje niekoľko variantov: buď Rusko o existencii zbraní použitých pri utorkovom útoku vedelo, alebo Moskva verila Asadovi a ten ju podviedol.

Za Washington sa počas debaty postavili zástupcovia spojeneckých krajín, Británia a Francúzsko. Britský ambasádor Matthew Rycroft útok označil za „vyváženú reakciu za neopísateľné činy“. Pripomenul, že Rusko sedemkrát vetovalo návrhy rezolúcie Bezpečnostnej rady, ktoré by prinútili Asada „čeliť sankciám a spravodlivosti“.

Vyslanec Francúzsko pri OSN François Delattre obvinil Asada, že mu ide „proste o vyhladenie všetkých, kto mu odporujú, a to za akúkoľvek cenu“. Podobných akcií ako bola tá americká je potrebné na odradenie Asada od masového vraždenia obyvateľov, dodal Delattre.

Je to prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta.

Rusko podľa hovorcu Pentagónu oznámilo koalícii vedenej Spojenými štátmi, že prerušuje výmenu informácií o pohybe lietadiel nad Sýriou.

Tento mechanizmus mal zabrániť náhodným incidentom pri vojenských operáciách amerických a ruských lietadiel nad Sýriou.

Trump: Musíme predchádzať používaniu chemických zbraní

Prezident USA Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie zaútočiť na leteckú základňu v Sýrii v reakcii na tohtotýždňový chemický útok, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov.

Rozhodnutie Trumpa nariadiť letecké útoky proti sýrskej vláde bolo náhlym názorovým zvratom amerického prezidenta, ktorý dlho varoval pred hlbším zapojením USA do jedného z najodolnejších násilných konfliktov súčasného sveta.

Keď Trump vo štvrtok večer miestneho času vecne oznamoval útok, uviedol, že je tento krok stále v medziach jeho zahraničnej politiky pod heslom „Amerika na prvom mieste“, napísala agentúra AP.

Spojené štáty majú podľa jeho slov „životne dôležitý záujem z hľadiska národnej bezpečnosti“ zastaviť šírenie tohto druhu chemických zbraní, aké sýrska vláda tento týždeň použila proti svojim občanom.

Obhajoba a zdôvodnenie prezidenta USA Donalda Trumpa, prečo sa rozhodol nariadiť útok na leteckú základňu Šajrát.

Zábery mŕtvych detí

Prezident USA uviedol, že ním pohli dojemné zábery mŕtvych telíčok malých sýrskych detí, ktoré po chemickom útoku obleteli svet.

Smútil nad „krásnymi deťmi“, ktoré boli medzi desiatkami ľudí otrávených smrtiacim plynom, a obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada, že „zadusil“ vlastných obyvateľov.

Trump zároveň vyzval „všetky civilizované národy“ sveta, aby sa pridali k americkým snahám o ukončenie krviprelievania v Sýrii.

Podľa Trumpa bol štvrtkový raketový útok na sýrsku základňu nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA. Podľa jeho slov neexistujú pochybnosti o tom, že sýrske vládne sily skutočne použili chemické zbrane.

Podporu Spojeným štátov vyjadril napríklad izraelský premiér Benjamin Netanjahu, Saudská Arábia, Austrália, Francúzsko, Poľsko či Británia.

Podľa tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuşa operácia USA v Sýrii prispeje k dosiahnutiu mieru a celý proces by sa tak mala zrýchliť.

Nemenovaný americký činiteľ citovaný agentúrou Reuters zdôraznil, že išlo len o jednorazový vojenský zásah a nie o začiatok väčšej operácie.

Zomreli mučeníckou smrťou

Guvernér provincie Homs Talál Barází pôvodne uviedol, že pri nočnom útoku zahynuli traja vojaci a dvaja civilisti. Ďalších sedem ľudí podľa neho utrpelo zranenia.

Agentúra AP neskôr informovala, že počet obetí stúpol na sedem. Z toho boli piati vojaci a dvaja civilisti. Deväť ľudí hospitalizovali.

Zdroj zo sýrskej armády uviedol, že počet obetí je šesť. Bližšie podrobnosti neuviedol.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA v správe informovala, že obeťami útoku USA sa stalo deväť civilistov, vrátane štyroch detí. Zomreli v blízkosti bombardovanej zóny.

Útok spôsobil veľké materiálne škody, informoval Talál Barází.

„Hasiči a príslušníci civilnej ochrany už dve hodiny pracujú na likvidácii požiaru (spôsobeného útokom) a evakuácii zranených a tých, ktorí na letisku zomreli mučeníckou smrťou,“ povedal pre agentúru DPA Barází.

„Americké bombardovanie oslabilo schopnosť Sýrie viesť vojnu proti terorizmu,“ dodal Barází.

Samotný Trump vyhlásil, že atak na sýrsku základňu bol nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA.

Neohlásený útok

Terčom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa Šajrát v západnej Sýrii, z ktorej údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún.

Útok na sýrsku základňu nebol vopred ohlásený, hoci z úst predstaviteľov americkej administratívy v ostatných dňoch zazneli varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii.

Putin: Útok pod vymyslenou zámienkou

Rusko v dôsledku útoku pozastavilo platnosť memoranda podpísaného s Washingtonom, ktoré sa týka prevencie incidentov a zaručenia bezpečnosti letov lietadiel oboch krajín počas ich operácií nad Sýriou.

Informovalo o tom v piatok v Moskve ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ruský prezident Vladimir Putin považuje americký nálet v Sýrii za agresiu voči suverénnemu štátu, ktorá je porušením noriem medzinárodného práva, a to navyše pod vymyslenou zámienkou. Vyhlásil to dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pripomenul, že „sýrska armáda nemá zásoby“ chemických zbraní. Skutočnosť, že ich zlikvidovala, potvrdil už aj špecializovaný úrad OSN, Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), dodal kremeľský hovorca.

Peskov ďalej tlmočil Putinov názor, že „úplné ignorovanie faktov o použití chemických zbraní teroristami len podstatne zhoršuje situáciu“.

Vzťahy sa zhoršia

Putin podľa svojho hovorcu vidí v náletoch na Sýriu zo strany USA aj pokus odpútať pozornosť medzinárodného spoločenstva od početných obetí v radoch civilistov v Iraku.

Najnovší krok Washingtonu spôsobuje aj značné škody americko-ruským vzťahom, ktoré sú už aj tak v zlom stave, dodal hovorca.

Putin sa podľa Peskova domnieva, že „tento krok nás nepribližuje ku konečnému cieľu boja s medzinárodným terorizmom, ale naopak, vytvára vážnu prekážku vytvoreniu medzinárodnej koalície na efektívny boj proti tomuto celosvetovému zlu.“

Peskov poukázal na to, že americký prezident Donald Trump boj s terorizmom pritom označil za jednu zo svojich hlavných úloh ešte počas svojej predvolebnej kampane.

Medzi obeťami Rusi nie sú

Ruské veľvyslanectvo oznámilo, že zisťuje, či medzi obeťami nie sú aj ruskí občania v Sýrii, zatiaľ však takéto informácie nemá.

„Medzi zranenými v dôsledku úderu USA proti základni Šajrát nie sú Rusi,“ povedal s odvolaním sa na vlastné zdroje poslanec Dmitrij Sablin, ktorý je prvým podpredsedom veteránskeho spolku Bojové bratstvo.

Americký úder poslanec odsúdil ako „akt agresie proti členskému štátu OSN“, dúfa však, že si je Pentagon vedomý prítomnosti ruského letectva na základni Hmímím v provincii Latákíja a že „rituálny úder zostane jediným“.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že sýrske vzdušné sily sú po americkom útoku v pohotovosti a posilnili protivzdušnú obranu. Nemenovaný ruský predstaviteľ uviedol, že Rusko pomôže Sýrii v obrane pred prípadnými ďalšími útokmi zo strany USA.

Ministerstvo tiež označilo účinnosť útoku USA za výsmech pripadne ako „extrémne nízku“ nakoľko podľa ministerstva, len 23 striel Tomahawk zasiahlo svoj cieľ.

Momentálne nie je jasné, kde skončilo 36 zvyšných rakiet.

Vedenie americkej armády naopak informovalo, že 58 z 59 vypálených rakiet zasiahlo ciele na letisku.

Nemenovaný predstaviteľ americkej armády povedal agentúre AP, že rakety zasiahli niekoľko lietadiel a opevnených hangárov a zničili skladisko pohonných hmôt.

Fallon: Adekvátna odpoveď

Britská vláda vyjadrila podporu americkému úderu na leteckú základňu sýrskeho režimu, podľa nej je akcia „adekvátnou odpoveďou na barbarský chemický útok“ v meste Chán Šajchún.

Ďalšie reakcie svetových lídrov čítajte v článku Svetoví lídri podporili útok USA, Rusko a Irán bránia sýrsku vládu

Základné údaje o strele Tomahawk:

  • Riadená strela s plochou dráhou letu môže byť odpálená z bojových lodí, krížnikov, torpédoborcov či ponoriek.
  • V minulosti existovala aj verzia odpaľovaná z pozemných vozidiel.
  • Je to v podstate valcovité bezpilotné lietadlo s krátkymi krídlami, ktoré nesie v prove palubný počítač a bojovú hlavicu.
  • Poháňa ju prúdový motor v zadnej časti.
  • Strela letí veľmi nízko nad terénom (15 až 100 metrov) rýchlosťou až 890 kilometrov za hodinu. Vďaka tomu je strela len ťažko zachytiteľná protilietadlovými systémami.
  • Je dlhá 5,56 metra, má priemer 52 centimetrov a bojová hlavica váži zhruba pol tony.
  • Strela s doletom 1 700 kilometrov (najpoužívanejšia verzia) je nasmerované na cieľ niekoľkými systémami. Základom je TERCOM, ktorý porovnáva odraz prelietavanej oblasti so záznamom v pamäti, v poslednej fáze letu strela používa na navedenie optický systém DSMAC, ktorý porovnáva fotografiu cieľa so skutočnosťou. Súčasťou navádzanie je aj systém GPS, ktorý zvyšuje presnosť zásahu.
  • Strela bola vyvinutá na prelome 70. a 80. rokov, do výzbroje bola zaradená v roku 1983.
  • Počas prvej vojny v Perzskom zálive ich bolo vypálených 288, podľa vojenských zdrojov jich svoj cieľ zasiahlo 80 percent.

Akt agresie

Sýrska štátna televízia informovala o útoku amerických rakiet na viacero vojenských cieľov na území Sýrie a označila ho za akt agresie.

Nemenovaný vojenský predstaviteľ, ktorý hovoril v sýrskej televízii, uviedol, že Američania spôsobili materiálne škody na leteckej základni v strednej Sýrii. Televízia tiež informovala o bližšie nekonkretizovaných „stratách“.

„(Spojené štáty) musia predchádzať a zabraňovať šíreniu a používaniu smrtiacich chemických zbraní,“ povedal Trump novinárom krátko po tom, ako bola zverejnená informácia o americkom útoku.

Stalo sa tak počas prebiehajúceho summitu Donalda Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý vo štvrtok podvečer odštartoval v Trumpovom letovisku na Floride.

USA sú partner IS

Podľa sýrskej armády urobil útok zo Spojených štátov partnera Islamského štátu (IS).

Uvádza sa to vo vyhlásení sýrskych ozbrojených síl citovanom televíziou Sky News.

Podľa velenia sýrskej armády bol americký raketový útok aktom „donebavolajúcej agresie“, ktorý zo Spojených štátov urobil partnera Islamského štátu, Frontu an-Nusra a ostatných teroristických organizácií.

Libanonské hnutie Hizballáh označilo americký útok v Sýrii za „idiotský krok“, ktorý povedie k „vysokému a nebezpečnému napätiu“ v oblasti.

Uvádza sa to vo vyhlásení hnutia, ktoré je blízkym spojencom sýrskej vlády.

Rusko o útoku informovali

Pentagón zdôraznil, že o americkom raketovom útoku na leteckú základňu sýrskych vládnych síl bolo vopred informované Rusko, ktoré je kľúčovým spojencom Damasku.

Hovorca Pentagónu Jeff Davis tiež prízvukoval, že rakety nezasiahli tú časť základne, v ktorej sa mohli nachádzať príslušníci ruskej armády.

Podľa hovorcu sa Pentagón v priebehu štvrtka niekoľkokrát spojil s predstaviteľmi ruskej armády. Využil pritom komunikačný kanál, ktorý bol zriadený s cieľom predísť náhodnému stretu ruských a amerických síl v Sýrii v rámci boja proti Islamskému štátu.

Rusi o útoku vedeli

Spojené štáty varovali Rusko, že podniknú raketový útok v Sýrii, vyhlásil Kremeľ.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že varovanie bolo „doručené cez existujúce komunikačné kanály“, ale ruský prezident Vladimir Putin nebol informovaný priamo. Tieto výroky priniesli ruské štátne médiá.

Peskov sa odmietol vyjadriť, či ruská strana bezprostredne reagovala na varovanie.

Americké ministerstvo obrany dnes už skôr uviedlo, že Rusko vopred upovedomilo o zámere zaútočiť na sýrsku leteckú základňu. Spojené štáty pri samotnej akcii necielili na tie časti základne, kde by sa mohol nachádzať ruský vojenský personál.

Varovanie Ruska, žiada mimoriadne zasadnutie BR OSN

Rusko vo štvrtok, ešte pred americkým útokom, na pôde OSN varovalo, že prípadný vojenský zásah USA v Sýrii bude mať negatívne dôsledky.

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN pritom poukázal na vnútorný rozvrat, ktorý vznikol v dôsledku intervencií v Iraku a Líbyi.

Rusko po útoku Spojených štátov na leteckú základňu západe Sýrie požiada o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Agentúre Ria Novosti to povedal šéf branného výboru hornej komory parlamentu Viktor Ozerov.

Kremeľ ani ruské ministerstvo obrany sa k americkej akcii zatiaľ nevyjadrilo. Ministerstvo zahraničia vyjadrenie pripravuje.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril plnú podporu americkému raketovému útoku na základňu vládnych síl v Sýrii, ktorý nariadil prezident USA Donald Trump.

Podľa Netanjahua tým dal Trump jasne s dôrazne najavo, že „nebude tolerovať používanie a šírenie chemických zbraní“.

Izraelská televízia uviedla, že o americkom útoku boli upovedomení spojenci USA vrátane Izraela.

Veľké materiálne škody

Na sýrsku základňu Šajrat bolo podľa hovorcu Pentagónu vystrelených 59 striel, ktoré boli nasmerované na tam nachádzajúce sa lietadlá, hangáre, sklady munície a zásobníky paliva, protilietadlové zbrane a radary.

Existujú pritom náznaky, že vznikli veľké škody na lietadlách a ďalšom vybavení základne, informovala agentúra Reuters.

Údaje o materiálnych škodách na základni sa líšia. Ruská štátna televízia uviedla, že bolo zničených deväť lietadiel, ale hlavná ranvej je relatívne v poriadku.

Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) americký útok základňu takmer úplne zničil.

Ruská televízia Rossija 24 priniesla zábery zničenej základne, na ktorých sú vidieť trosky a krátery. Uviedla tiež, že bolo zničených deväť lietadiel, ale hlavná ranvej zostala relatívne nepoškodená.

Libanonská televízia predtým informovala, že sýrska armáda stačila pred útokom evakuovať väčšinu svojich lietadiel.

Sýrska opozícia útok privítala

Sýrska opozícia privítala americký raketový útok na základňu vládnych síl v Sýrii, ktorý nariadil prezident Donald Trump.

Podľa opozície sa tým skončilo obdobie beztrestnosti pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

„Táto americká reakcia je veľmi dôležitá a podľa nás by malo ísť len o začiatok,“ uviedol Ahmad Rahmán, šéf tlačového oddelenia opozičnej Sýrskej národnej koalície (SNC).

Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer 59... Foto: SITA/AP, Robert S. Price
usa, tomahawk, sýria, loď, odpalenie rakety, raketa Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer 59 riadených striel Tomahawk z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Cieľom bolo vojenské letisko v Sýrii.

Vyzvali k ďalším útokom

Predstaviteľom režimu v Damasku by sa podľa neho malo dávať odteraz jasne najavo, že ich skutky už viac nezostanú nepotrestané, ako tomu bolo za predchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý v Sýrii odmietol vojensky intervenovať.

Bývalý vyjednávač mierových rozhovorov Muhammad Allúš vyzval menom sýrskej opozície k jednotnej medzinárodnej akcii proti všetkým leteckým základniam režimu.

„Vyzývame k spoločným medzinárodným útokom … na všetky letecké základne,“ povedal televízii Al-Arabíja Muhammad Allúš. „Útok na jednu základňu nestačí, je tu 26 letísk, ktoré režim používa na bombardovanie civilistov,“ povedal Allúš agentúre AFP.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rusko #USA #Sýria #chemický útok #online #Idlib #riadená strela #útok na Sýriu