Afganistan: Počas operácie proti IS zahynul americký vojak

Jeden americký vojak zahynul počas bojovej operácie proti militantom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa uskutočnila v sobotu v provincii Nangarhár na východe Afganistanu. Informovala o tom agentúra DPA.

09.04.2017 10:59
debata (39)

Smrť vojaka, ktorého meno nezverejnili, potvrdil na Twitteri hovorca amerických síl v Afganistane Bill Salvin s tým, že ďalšie informácie budú k dispozícii neskôr. Americké a afganské vládne sily bojujú v Nangarháre s militantmi z Islamského štátu už približne dva roky.

V januári 2015 oznámil IS založenie skupiny Chorásán operujúcej v Afganistane a Pakistane. V marci tohto roku sa táto odnož Islamského štátu prihlásila k zodpovednosti za útok na vojenskú nemocnicu v Kábule, pri ktorom zahynulo takmer päťdesiat ľudí.

Islamskí militanti používajú názov Chorásán na označenie rozsiahlych oblastí strednej Ázie, od Iránu až po severozápadnú Čínu obývanú prevažne moslimskými Ujgurmi.

Pri výbuchu nálože zahynulo deväť príslušníkov bezpečnostných síl

Najmenej deväť príslušníkov afganských bezpečnostných síl zahynulo pri výbuchu nálože umiestnenej pri ceste, ku ktorému došlo v noci nadnes v provincii Balch na severe Afganistanu, kde prebieha operácia afganskej armády proti militantom z hnutia Taliban.

Hovorca guvernéra provincie Balch Munír Farhád uviedol, že ďalších viacerých vojakov výbuch zranil. V boji s afganskými bezpečnostnými silami prišlo o život aj päť talibov a desiatky ich utrpeli zranenia.

Afganské bezpečnostné sily zaznamenali v ostatných rokoch v dôsledku stupňujúceho sa bojového úsilia militantov ťažké straty. Len v roku 2016 padlo v boji s talibmi 6785 vojakov a policajtov a ďalších 11 777 ich utrpelo zranenia, čo je dvojnásobne viac, ako v Afganistane za posledných 15 rokov stratili medzinárodné sily.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Islamský štát