Tisíce ľudí sa vo svete zapojili do pochodu na podporu vedy

Na pochodoch po celom svete tisíce ľudí demonštrujú, aby poukázali na význam vedy, no tiež protestovali proti americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

22.04.2017 21:26
debata (7)

K prvým demonštrantom v rámci podujatia Pochod za vedu patrili vedci a ich podporovatelia na Novom Zélande a v Austrálii.

Najmä ochrana klímy bola veľkou témou pre účastníkov v novozélandských mestách vrátane Wellingtonu, Dunedinu, Queenstownu, Christchurchu či Aucklandu.

Protestujúca žena drží transparent so sloganom... Foto: Reuters, DAVID RYDER
pochod, veda Protestujúca žena drží transparent so sloganom "Veda je riešenie" počas Pochodu za vedu v americkom meste Seattle.

Trumpove škrty

„Zmena klímy je už mnoho rokov epicentrom pre alternatívne fakty,“ uviedol klimatológ James Renwick na protestnom pochode vo Wellingtone. „Musíme mať dobrú vedu poskytujúcu informácie dobrej politike,“ zdôraznil. Pochopiť, ako sa klíma mení, je podľa neho otázkou pre vedu, ale vypracovať riešenia už aj spoločenskou a politickou otázkou.

Zmena kurzu v oblasti ochrany klímy v USA, kde rozpočtové škrty plánované Trumpovou vládou podľa obáv vedcov závažne zasiahnu výskum v oblasti životného prostredia a zdravia, i iných krajinách vyvolala nepokoj vo vedeckej komunite, uviedli organizátori Pochodu za vedu na Novom Zélande.

Chrániť výskum

Aj v Austrálii demonštrovali tisíce v uliciach miest ako Sydney, Melbourne, Hobart, Perth, Brisbane a Townsville, informovala televízia ABC. Na plagátoch v Perthe bolo vidno heslá ako „Veda nemá žiadnu agendu“ či „Chráňte hlas nezávislého výskumu“.

„Vyzývame politikov, aby tvorili zákony založené na vedeckých dôkazoch,“ citovala televízia vedca Stuarta Khana, spoluorganizátora demonštrácie v Sydney.

„Myslím si, že veda je dnes možno užitočnejšia a dôležitejšia pre spoločnosť, než bola kedykoľvek predtým. Priepasť medzi vedou a verejnosťou sa však zväčšuje,“ varoval na rovnakom podujatí bývalý líder Austrálskej liberálnej strany John Hewson.

Apel na politikov

„Musíme sa zastaviť a uznať význam vedy a dôležitosť jej náležitého financovania a používania dôkazov, ktoré prináša, ako základu dobrej politiky.“

Po celom svete bolo na sobotu nahlásených viac než 600 takýchto pochodov, jeden z nich sa konal aj v Bratislave. Hlavný Pochod za vedu by mal prechádzať priamo pred Bielym domom v americkej metropole Washington.

Zámerom siete aktivistov stojacich za týmto podujatím, organizovaným symbolicky pri príležitosti Dňa Zeme, je obhajovať úlohu vedy v spoločnosti, zachovať nezávislosť vedy a výskumu a apelovať na politiku založenú na faktoch.

Všade na svete

Do akcie na obranu vedy sa zapojili desiatky nezávislých vedeckých spoločností. V Ženeve napríklad účastníci demonštrácie pochodovali pod heslom „Veda je svieca v tme“ a „Veda dáva odpoveď“.

V Berlíne tisíce ľudí pochodovali od jednej z miestnych univerzít k Brandenburskej bráne v centre mesta. V Londýne sa do akcie zapojili lekári, astronómovia a biológovia a protest podporili aj britské celebrity.

Christine McEnteeová, výkonná riaditeľka Americkej geofyzikálnej únie, sa zapojila do protestu v rakúskej metropole Viedni. Agentúre AP povedala, že k útokom na vedu a prispeli aj výsledky volieb v USA a niektorých ďalších krajinách. Ohrozovanie vedeckej slobody je zrejmé v Turecku aj iných európskych štátoch, varovala vedkyňa.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #demonštrácia #pochod