Po večerných nepokojoch v Paríži bolo zadržaných vyše 140 ľudí

Potýčky medzi demonštrantmi a políciou, ktoré vypukli v nedeľu večer v centre Paríža, si vyžiadali zranenia šiestich zasahujúcich policajtov a troch účastníkov protestov proti výsledku prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku.

24.04.2017 10:56
debata (4)

Polícia zadržala vyše 140 ľudí, pričom najmenej 29 z nich vzala do väzby. Parížska policajná prefektúra vo svojom dnešnom vyhlásení uviedla, že zranenia policajtov sú ľahké.

Zhromaždenie niekoľkých stoviek prevažne mladých ľudí vrátane anarchistov a antifašistov sa konalo na Námestí Bastily, kde polícia nasadila vysoký počet svojich príslušníkov. Niektorí z prítomných hádzali na policajtov fľaše a petardy. Podpálili aj niekoľko áut.

Polícia proti nim použila slzotvorný plyn, ohlušujúce granáty, dymovnice a obušky.

Zhromaždenia nespokojných, prevažne mladých ľudí sa konali aj na ďalších miestach vo východnej časti Paríža: na Námestí Republiky, ako aj v oblasti Faubourg-Saint-Martin.

Zhromaždenie na Námestí Bastily bolo zvolané na protest proti „cirkusu“, ktorým bolo prvé kolo prezidentských volieb. Do druhého kola z neho postúpil centrista Emmanuel Macron a krajne pravicová politička Marine Le Penová.

Na rozdiel od roku 2002, keď do druhého kola volieb postúpil Le Penovej otec Jean-Marie Le Pen a keď sa vo Francúzsku konali spontánne protesty proti krajnej pravici, nedeľný protest bol namierený aj proti Macronovi. Demonštranti tvrdili, že všetci hlavní kandidáti prvého kola volieb: Macron, Le Penová i konzervatívec Francois Fillon, sa uchádzali o priazeň voličov len pre to, aby „pokračovala vláda oligarchie, ktorá konfiškuje moc a okráda ľud“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #prezidentské voľby