Peskov: Rusko chce s Francúzskom dobré vzťahy, rešpektuje hlas voličov

Rusko chce pracovať na budovaní dobrých vzťahov s Francúzskom a rešpektuje výsledok prvého kola prezidentských volieb.

24.04.2017 14:36
debata (4)

Podľa agentúry TASS to dnes povedal hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov, ktorý tiež odmietol, že by víťazstvo Emmanuela Macrona bolo pre Moskvu „nežiadúcim vývojom udalostí“.

„Sme stúpenci budovania dobrých, vzájomne výhodných vzťahov,“ povedal kremeľský hovorca v odpovedi na žiadosť o reakciu na výsledok nedeľňajšieho prvého kola voľby hlavy francúzskeho štátu. „Voľbu Francúzov rešpektujeme,“ do­dal.

„To je úplne nepravdivé tvrdenie, úplne primitívne,“ dôrazne odmietol Peskov správy niektorých médií, že by Macron bola zlá alternatíva pre Rusko. Vyhlásil, že Rusko bude „ako vždy“ spolupracovať s každým, kto rovnako ako Rusi budú chcieť budovať dobré vzťahy a riešiť problémy iba dialógom.

V prvom kole francúzskych prezidentských volieb zvíťazil Macron pred Marine Le Penovou. Obaja postúpili do druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája.

Agentúra AFP poznamenala, že Putin koncom marca v Moskve oficiálne prijal nacionalistickú kandidátku Le Penovú, ktorá sa vyslovovala pre lepšie vzťahy s Ruskom. Putin odmietol, že by jeho stretnutie s Le Penovú bolo ruské zasahovanie do francúzskych prezidentských volieb.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko