K útoku v Petrohrade sa prihlásila skupina Prápor imáma Šamila, konala na rozkaz Al-Kajdy

K bombovému útoku v petrohradskom metre, ktorý si vyžiadal 16 mŕtvych, sa prihlásila málo známa skupina Prápor imáma Šamila, s tým, že konala na rozkaz teroristického hnutia Al-Kajdá. Oznámil to americký inštitút SITE, ktorý sleduje internetové aktivity džihádistických a rasistických organizácií.

25.04.2017 18:45
Petrohrad, metro, explózia, výbuch, výbuch v... Foto:
Útok v Petrohrade si vyžiadal 16 obetí.
debata (4)

Skupina Prápor imáma Šamila, ktorá má v mene kaukazského politického a náboženského vodcu protiruského odboja 19. storočia, rovnako ako samovražedného atentátnika označila Akbaržona Džalilova. Tohto ruského občana pôvodom zo stredoázijského Kirgizska vyšetrovatelia považujú za páchateľa.

Agentúra Reuters poznamenala, že vyhlásenie spomínanej skupiny pôvodne zverejnila tlačová kancelária v Mauritánii, dokument následne inštitút SITE preložil.

Útok v petrohradskom metre sa odohral 3. apríla. Až doteraz sa k nemu žiadna teroristická skupina neprihlásila, ruská polícia medzitým zadržala desať podozrivých z radov prisťahovalcov zo Strednej Ázie. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že útočník z metra dostal pred atentátom peniaze od nemenovanej medzinárodnej teroristickej organizácie so základňou v Turecku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Petrohrade