Ruský novinár Suščenko, obvinený zo špionáže, zostáva vo väzbe ďalšie 2 mesiace

Moskovský súd predĺžil o ďalšie dva mesiace väzbu ukrajinskému novinárovi Romanovi Suščenkovi, ktorého zadržali a obvinili v Rusku zo špionáže.

26.04.2017 17:28
debata (17)
Vo väzbe tak zostane do 30. júna. Informoval o tom dnes na svojom účte na sociálnej sieti Twitter Suščenkov ruský advokát Mark Fejgin. Ako tvrdí ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zatkla vlani 30. septembra v Moskve, kde bol na „špionážnej misii“. Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by podkopalo obranyschopnos­ť Ruska.

Súd rozhodol o uvalení väzby na Suščenka 1. októbra. Vyšetrovatelia oficiálne obvinili tohto Ukrajinca zo špionáže 7. októbra. V prípade uznania za vinného mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Mark Fejgin tvrdí, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.

Ukrinform potvrdil, že Suščenko je jeho zamestnancom od roku 2002, pričom ho označil za „novinára s dlhodobo bezúhonnou profesionálnou reputáciou“.

Novinára udal „rodinný priateľ“, ktorý kontaktoval ruskú FSB a tá Suščenka zatkla, uviedol začiatkom novembra advokát Fejgin. „Suščenko navštívil svojho brata v Moskve niekoľkokrát. Kontaktoval priateľa rodiny. Rodinný priateľ ho jednoducho dal zatvoriť. To je všetko,“ povedal Fejgin.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #novinár