USA: Voči KĽDR použijeme sankcie či diplomaciu, možný je aj vojenský zásah

Americký prezident Donald Trump je pripravený použiť ekonomické sankcie i diplomatické opatrenia, aby prinútil Severnú Kóreu upustiť od svojho jadrového a raketového programu.

27.04.2017 07:18
debata (21)

V spoločnom vyhlásení to v stredu večer uviedli americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, minister obrany James Mattis a šéf tajných služieb Dan Coats.

„Úsilie Severnej Kórey získať jadrové zbrane znamená bezprostrednú hrozbu pre (americkú) národnú bezpečnosť a je našou najvyššou zahraničnopoli­tickou prioritou. Po nástupe do úradu nariadil prezident Trump hĺbkovú revíziu americkej politiky týkajúcej sa Kórejskej ľudovodemokratickej republiky,“ píše sa vo vyhlásení, z ktorého citovala juhokórejská agentúra Jonhap.

„Spolu s predsedom zboru náčelníkov štábov generálom Joeom Dunfordom sme informovali členov Kongresu o tejto revízii. Prezidentov prístup je zameraný na vytvorenie tlaku na Severnú Kóreu, aby zrušila svoj jadrový, raketový a zbrojný program, a to prostredníctvom sprísnenia ekonomických sankcií a diplomatických opatrení v spolupráci s našimi spojencami a regionálnymi partnermi,“ vyhlásili americkí predstavitelia a dodali, že USA budú úzko spolupracovať predovšetkým s Južnou Kóreou a Japonskom.

Nemenovaný predstaviteľ amerických bezpečnostných zložiek však po stretnutí povedal novinárom, že USA zvažujú širokú škálu opatrení, vrátane vojenských, i keď diplomatické kroky majú prednosť.

Demokratický senátor Chris Coons po stretnutí vyhlásil, že jeho obsah núti k vážnemu zamysleniu sa. Konkrétne vojenské opatrenia však údajne neboli prezentované.

"Spojené štáty chceli zaútočiť na Severnú Kóreu už počas prvej jadrovej krízy v rokoch 1993 až 1994. Neurobili to, lebo by riskovali delostreleckú odvetu Pchjongjangu proti Soulu. Teraz sme v roku 2017 a Severná Kórea má k dispozícii atómové zbrane. Je americký útok teraz pravdepodobnejší?“ pýta sa Brian Mayers, expert na KĽDR na univerzite v juhokórejskom Pusane. "Keby chceli USA niečo urobiť, nestačilo by im len zaútočiť na atómové zariadenia. Museli by vyhladiť aj delostrelecké pozície KĽDR. To by bola enormná vojenská operácia a znamenala by obrovské riziko pre obyvateľov Soulu, ktorý je blízko demilitarizovanej zóny so Severnou Kóreou. Na takýto útok nemá nikto žalúdok ani v Soule, ani vo Washingtone,“ uviedol pre Pravdu Mayers.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #Donald Trump #James Mattis #Rex Tillerson