Medvedev stráca podporu. Putin prieskum vyhodnotí

Štyridsaťpäť percent Rusov by podporilo odvolanie Dmitrija Medvedeva z funkcie premiéra. Vyplýva to z prieskumu agentúry Levada. Z pravidelných prieskumov vyplýva, že dôvera ľudí k premiérovi v tomto roku neprestajne klesá.

27.04.2017 10:00
debata (49)

V apríli plnú dôveru Medvedevovi vyjadrili len tri percentá Rusov, vlani v máji to pritom bolo 14 percent. Osemnásť percent opýtaných odpovedalo, že sú rozhodne za odvolanie premiéra, 27 percent je „skôr za“. Zotrvanie premiéra vo funkcii podporila tretina respondentov.

Hovorkyňa Medvedeva výsledky prieskumu spochybnila. „Predseda vlády neprikladá osobitný význam sociologickým prieskumom, špeciálne od agentúry Levada uskutočneným na základe presne definovaného politického zadania,“ citovala Nataliu Timakovovú agentúra RIA-Novosti.

Jednoducho peňazí teraz niet. Keď nájdeme peniaze, spravíme valorizáciu. Držte sa tu, želám vám všetko dobré, dobrú náladu i zdravie.
Alexander Medvedev, ruský premiér

Prezident Vladimir Putin, ktorý si na rozdiel od Medvedeva stále udržiava vyše 80-percentnú podporu, sa podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova výsledkami prieskumu bude zaoberať. „Na analýzu údajov však zrejme bude potrebný istý čas,“ dodal. Na obhajobu premiéra poznamenal, že ekonomická situácia krajiny je zložitá a vláda nesie ťažké bremeno.

Opozičný líder Alexej Navaľnyj v marci Medvedeva obvinil zo zneužitia úradu a z obohacovania sa na úkor štátu. Jeho film o premiérových vilách a jachtách, zamaskovaných pod dobročinnými fondmi, na internete videlo vyše 20 miliónov divákov. Bezmála stovku ruských miest následne zasiahla vlna protivládnych protestov. Ďalšiu sériu demonštrácií Navaľnyj ohlásil na jún.

Pokles popularity Medvedeva podľa sociológov spôsobili okrem obvinenia z korupcie aj narastajúce ekonomické problémy krajiny a pokles eufórie po pripojení polostrova Krym k Rusku v roku 2014.

Mnohí Rusi premiérovi vyčítajú jeho sociálnu necitlivosť. Vlani najskôr pobúril dôchodcov, keď ich urgenciu sľúbeného zvýšenia penzií odbil slovami: „Jednoducho peňazí teraz niet. Keď nájdeme peniaze, spravíme valorizáciu. Držte sa tu, želám vám všetko dobré, dobrú náladu i zdravie.“

Fráza o chýbajúcich peniazoch, dobrej nálade a zdraví odvtedy v Rusku zľudovela a Medvedev sa stal hromozvodom nespokojnosti s upadajúcou životnou úrovňou. Vzápätí premiér urazil aj učiteľov, sťažujúcich sa, že z dvestoeurových platov sa nedá vyžiť. Poučil ich, že učiteľstvo je poslanie, ktoré sa nerobí pre peniaze. „Ak chcete zarábať peniaze, je plno miest, kde sa to dá spraviť rýchlejšie a lepšie. Napríklad v biznise,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #Vladimir Putin #Alexander Medvedev #popularita