Merkelová: Niektorí Briti si o brexite stále robia ilúzie

Británia nebude mať po vystúpení z Európskej únie rovnaké alebo dokonca väčšie práva ako ostatné členské krajiny, zdôraznila v Spolkovom sneme nemecká kancelárka Angela Merkelová.

27.04.2017 10:34
debata (10)

Niektorí v Británii si podľa nej ešte o brexite robia ilúzie. Merkelová tiež poznamenala, že dohodu o budúcom vzťahu Británie s úniou bude možné uzavrieť, až budú uspokojivo vyriešené všetky otázky spojené s britským odchodom.

„Môže to ísť a pôjde to iba v tomto poradí, a nie naopak,“ nechala sa počuť šéfka nemeckej vlády.

Británia nebude mať po vystúpení z Európskej... Foto: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
merkel Británia nebude mať po vystúpení z Európskej únie rovnaké alebo dokonca väčšie práva ako ostatné členské krajiny, zdôraznila v Spolkovom sneme nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Čím rýchlejšie bude britská vláda pripravená ku konštruktívnym riešeniam, tým skôr sa môžeme zaoberať jej prianím už počas rokovaní o vystúpení rokovať o budúcom vzťahu Británie s Európskou úniou,“ poznamenala tiež. Bez pokroku v rokovaniach o vystúpení nemá podľa nej takýto postup zmysel.

Lepšie postavenie určite nie

„Jasné tiež je, že tretia krajina (vo vzťahu k EÚ), a tou Británie bude, nemôže a nebude mať rovnaké práva alebo dokonca lepšie postavenie ako člen Európskej únie. Rovnako v tom má všetkých 27 krajín aj európske inštitúcie jasno,“ myslí si Merkelová.

„Milí kolegovia, milé kolegyne, možno si myslíte, že to sú všetko samozrejmosti, ale musím to bohužiaľ povedať takto jasne, pretože mám pocit, že si o tom niektorí v Británii ešte robia ilúzie,“ podotkla šéfka nemeckej vlády.

Británia dvojročný proces vystúpenia z EÚ oficiálne začala koncom marca. Ostatné krajiny únie dávajú najavo, že budú o brexite vyjednávať spoločne.

Budeme sledovať vývoj v Turecku

Nemecko bude podľa kancelárky Angely Merkelovej veľmi pozorne sledovať, ako Turecko vykonáva zmeny ústavy, o ktorých nedávno rozhodli občania v referende.

Ankara by podľa nej mala reagovať na kritické správy nezávislých pozorovateľov ohľadom férovosti referenda. Merkelová tiež opätovne kritizovala zaobchádzanie Turecka s nemecko-tureckým novinárom Denizom Yücelom.

Návrh zásadných ústavných zmien, ktoré výrazne rozširujú právomoci hlavy štátu, prijali Turci v referende tesnou väčšinou v polovici apríla. O zmeny usiloval predovšetkým súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý bude pravdepodobne aj nasledujúcou hlavou štátu.

Prípad Yücel

Priebeh referenda, ako pripomenula Merkelová, kritizovali pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Za protiprávne označili napríklad náhle rozhodnutie volebnej komisie zarátať aj neopečiatkované hlasy či podmienky kampane pred samotným hlasovaním.

Turecká vláda musí podľa Merkelovej na správu OBSE reagovať a zodpovedať všetky otázky.

Nemecká kancelárka sa vo svojom prejave pred Spolkovým snemom vrátila tiež k prípadu novinára Yücela, ktorý už je niekoľko mesiacov v tureckom väzení, podľa kritikov bezdôvodne.

„Aby som to povedala jasne, s právnym štátom nie je zlučiteľné, keď exekutíva, v tomto prípade turecká exekutíva, vopred niekoho odsúdi, ako sa to stalo verejne s Denizom Yücelom,“ vyhlásila Merkelová za potlesku poslancov. O Yücelovi ako o vinnom opakovane hovoril turecký prezident Erdogan.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #Turecko #Angela Merkelová #Brexit